Droog laufen op luchtbandjes

Vroeger sneeuwde het soms in Nederland, of het vroor. Dan kon je schaatsen of toeren op langlaufski’s. Waarmee kunnen we nu nog het wintersportgevoel oproepen?

Met skikes kun je in de zomer de bossen in. om te langlaufen zonder sneeuw langlaufen rolschaatsen

Steeds meer mensen beoefenen een ‘wintersport’ in surrogaatvorm. Nadeel: je bent gebonden aan asfalt en de wieltjes van skates of rolski’s hebben lagers die gevoelig zijn voor zand, regen en stof. De skike moet daar verandering in gaan brengen.

‘Skike’ is een neologisme, gebaseerd op skiën en ‘biken’. Toch is skiken, ook door het gebruik van stokken, eerder een mengvorm van droog-langlaufen en skeeleren. De eerste Nederlandse instructeur, Eric Jaarsma, hoopt dat het de doorbraak van de ‘nordic’ sporten in Nederland wordt. Op 1 april zal bij Café de Grens, in Reuver (Limburg) het skiken aan het grote publiek worden voorgesteld door onder anderen Carolien ten Bosch, de Nederlandse Kampioene Langlauf 2007.

De Oostenrijkse uitvinder van de skike, Otto Eder, besloot een paar jaar geleden een skeelervariant te maken waarmee je ook op ruig terrein kan rijden. Zijn belangrijkste toevoeging was het gebruik van luchtbanden. Ook bedacht hij een simpel remsysteem: een hard ‘hoedje’ dat op de achterband wordt gedrukt door je gewicht naar achter te verleggen. Het eerste prototype werd gevolgd door de ‘mountainskate’ en in 2000 zag de eerste skike het levenslicht. Vorig jaar kwam model V07 uit, een skike in mannen-, vrouwen- en kidsuitvoering.

In Duitsland en Oostenrijk is skiken populair. Want met skikes kun je ook ’s zomers de bergen en de bossen in. Vanwege de off the road-mogelijkheden is ook het Oostenrijkse leger geïnteresseerd in de skike. „Waar je met de mountainbike kan komen, kun je ook met een skike komen”, zegt Eric Jaarsma. „En is het terrein echt niet meer begaanbaar, dan doe je de skikes uit en loop je even.”

De 22-jarige student geneeskunde is de eerste Nederlandse skike-instructeur. Deze maand is hij begonnen met de training van de eerste lichting Nederlandse skike-instructeurs. Als zij eind maart hun examen hebben gehaald, gaan zij proberen heel Nederland aan het skiken te krijgen. Een introductietraining is aan te bevelen, blijkt. Schaatservaring helpt, maar is niet genoeg. Vooral de coördinatie van de schaatsbeweging en de stokinzet is lastig. Na een uur zweten, zegt Jaarsma behulpzaam: „Op de weg kan iedereen het, maar het wordt pas echt leuk als je off the road gaat.” Skikes kosten 249 euro (model voor volwassenen) en 199 euro (voor kinderen).

Voor meer informatie zie www.skike.nl

    • Jasper Enklaar