Democraten: in ’08 troepen uit Irak

De leiders van de Democraten in het Amerikaanse Congres hebben gisteren een voorstel aangekondigd om alle gevechtstroepen in Irak uiterlijk augustus 2008 terug te trekken. Het Witte Huis heeft meteen gedreigd daar een veto over uit te spreken.

Of het plan van de Democraten wel door het Congres komt, is nog zeer de vraag. In de Senaat beschikken de Democraten maar over een minieme meerderheid (51 tegen 49). En de Republikeinen zeggen zich fel tegen de plannen te zullen verzetten.

Bovendien zijn de Democraten onderling ernstig verdeeld. Sommigen pleiten voor een geleidelijke terugtrekking zonder harde einddatum. Anderen vinden dat de nu voorgestelde terugtrekking niet snel genoeg gaat. En weer anderen vinden dat het Congres zich niet zo gedetailleerd moet inlaten met het voeren van een oorlog.

De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Harry Reid, wil binnen vier maanden de eerste troepen laten terugkomen, zodat in maart 2008 de laatste gevechtstroepen huiswaarts kunnen worden. Maar hij erkende dat hij daarvoor steun uit Republikeinse hoek nodig heeft.

Zijn partijgenoten in het Huis van Afgevaardigden mikken op augustus 2008, drie maanden voor de presidentsverkiezingen, of eerder als de situatie in Irak geen verbetering laat zien. In beide plannen zouden er wel beperkte aantallen Amerikaanse militairen in Irak achterblijven om diplomaten te beschermen.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden legden er gisteren de nadruk op dat ze zullen instemmen met de volledige financiering van de troepen die nu in Irak zijn. Maar ze stellen dat de Verenigde Staten hun aandacht moeten gaan verschuiven naar de oorlog in Afghanistan, tegen de Talibaan en Al-Qaeda.

„We moeten de juiste oorlog op de juiste plaats voeren tegen de mensen die ons hebben aangevallen”, zei David Obey, voorzitter van de commissie die over de financiering gaat, met een verwijzing naar de aanslagen van 11 september 2001.

President Bush heeft het Congres om 100 miljard dollar extra gevraagd voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. (AP)