De geest van opa zoeken

Victoria, de kleindochter van Jan van der Heyden, komt naar het Rijksmuseum, op zoek naar de geest van haar grootvader. Zij heeft last van vuurzucht. De museumbrandwacht probeert de licht ontvlambare Victoria weg te jagen, maar dan klinkt opeens de stem van haar opa…

Acteurs Yvonne Kuhfus en Mathijs Goené geven op 10 en 11 maart een theatrale rondleiding over de tentoonstelling Brand! Jan van der Heyden in het Rijksmuseum.

Voor kinderen van 6-12 jaar in het Rijksmuseum, Amsterdam. Kosten: € 7,50 (inclusief verrassingspakket met speurtocht en rode brandweerhelm) op 7, 10 en 11 maart. Inschrijven via www.rijksmuseum.nl/brand

Robots In het Techniekmuseum in Delft zijn gevaarlijk uitziende speelgoedrobots te bekijken en uit te proberen zoals de Robosapiens of Roboraptor. kunnen worden uitgeprobeerd. Kinderen kunnen er een robotarm maken van karton en scoubidoe-touwtjes. Tevens organiseert het museum een workshop solderen, maak je eigen slaapkamer-alarm zodat de robot niet stiekem jouw kamer kan binnenvallen. Tenslotte is er natuurlijk de tentoonstelling ‘Roboworld’ tot en met zondag 15 maart. Het Techniek Museum Delft is op zondag geopend van 12-17u. De workshops zijn bestemd voor kinderen van 6-12 jaar. Kosten voor deelname aan de workshops bedragen € 4 (soldeer-workshop) of €2 (overige workshops), excl entree. Kaartjes voor de workshop worden op zondag verkocht aan de balie; tevoren reserveren is niet mogelijk.

Techniek Museum Delft, Ezelsveldlaan 61, 2611 RV Delft, 015- 2785200, museum@tudelft.nl, www.museum.tudelft.nl

Toverbodem Vanaf woensdag 14 maart t/m zondag 8 juli is er in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland de tentoonstelling Toverbodem te zien. Kinderen van 4 tot 8 jaar kunnen op een speelse manier kennismaken met de natuur. Als je door het konijnhol kruipt kom je terecht in het ondergrondse dierenleven. Natuurlijk is het hier donker, maar gelukkig hangen overal toverlantaarns. Met een toverstafje kun je met de dieren praten. Heb jij weleens met een oorwurm gepraat of met een muis?

Bezoekerscentrum ’s-Graveland Noordereinde 54b, 's-Graveland. Inl 035- 6563080. Open wo t/m zo van 10-17u. Aan de balie huurt u een toverstafje voor € 1,-.

Goud Een koning wordt verliefd op een eenvoudig meisje. Kan hij wel met haar trouwen? Wilhelm Grimm zette het sprookje Repelsteeltje in 1808 op papier. Regisseur Joke Hoolboom presenteert met de barokopera Goud een eigen bewerking van het verhaal gebaseerd op muziek van Hándel.

Do 15 maart in de St Aegtenkapel in Amersfoort. Inl 0346-212231.

Nacht in de bossen Stukje bij beetje worden de dagmensen ingewijd in de geheimen van de nacht. Daarbij hoort ook enige kennis van het nachtjargon dat de Nachtwachter gebruikt, zoals het begrip ‘Sluier van stilte’ en de woorden ‘Krekelstem’ en ‘Nachtconcert’. Na de tocht levert de Nachtwachter de deelnemers weer bij ’t startpunt af en gaat zelf terug naar het westen, de nacht in.

Vr 16 maart 19u30-21u30u. Natuurgebied | Leuvenumse Bos. Aanmelden 026-497 91 00. Start parkeerplaats Poolseweg, Leuvenum