Dancehall Dynamite!

Dancehall Dynamite! Terwijl de ‘roots’-reggae van Bob Marley eind jaren zeventig de wereld veroverde, ging de voorkeur van het publiek in thuisland Jamaica zoetjesaan uit naar iets modernere klanken. Dancehall werd het sleutelwoord: een sterk ritmische manier van zingen of ‘toasten’ over rauwe ritmes. Aanvankelijk waren dat vooral nagespeelde oude ‘riddims’, maar zeker vanaf Under Me Sleng Teng van Wayne Smith uit 1985 werd de elektronica dominant, met ziek diepe bassen als resultaat. Sleng Teng zelf ontbreekt op deze verzameling, die de geschiedenis van de dancehall verder voorbeeldig in kaart brengt. Want zo zijn we het nu eenmaal gewend van dat mooie Soul Jazz-label. Zo staan er wel drie lang niet misse variaties op dat uiterst effectieve Sleng Teng-riddim op, waaronder, maar natuurlijk, Under Mi Fat Thing van Anthony Red Rose. Verder vroege pogingen van Dillinger, Michigan & Smiley en de doodgeschoten King Tubby en hedendaagse ontwikkelingen, met uitlopers naar de hippe Zuid-Londense dubstep. Luister en huiver hoe de geweldige Warrior Queen reageert op de Londense bomaanslagen van juli 2005 in Dem A Bomb We, op een, excusez le mot, bombardement van mokerende beats en heftige vervormingen. JH Diverse artiesten: Dynamite! Dancehall Style (Soul Jazz) ***** Met medewerking van Elda Dorren, Jacob Haagsma, Frank Provoost, Leonie van der Schraaf, Saul van Stapele en Jan Vollaard Diverse artiesten: Dynamite! Dancehall Style (Soul Jazz)

Terwijl de ‘roots’-reggae van Bob Marley eind jaren zeventig de wereld veroverde, ging de voorkeur van het publiek in thuisland Jamaica zoetjesaan uit naar iets modernere klanken. Dancehall werd het sleutelwoord: een sterk ritmische manier van zingen of ‘toasten’ over rauwe ritmes. Aanvankelijk waren dat vooral nagespeelde oude ‘riddims’, maar zeker vanaf Under Me Sleng Teng van Wayne Smith uit 1985 werd de elektronica dominant, met ziek diepe bassen als resultaat. Sleng Teng zelf ontbreekt op deze verzameling, die de geschiedenis van de dancehall verder voorbeeldig in kaart brengt. Want zo zijn we het nu eenmaal gewend van dat mooie Soul Jazz-label.

Zo staan er wel drie lang niet misse variaties op dat uiterst effectieve Sleng Teng-riddim op, waaronder, maar natuurlijk, Under Mi Fat Thing van Anthony Red Rose. Verder vroege pogingen van Dillinger, Michigan & Smiley en de doodgeschoten King Tubby en hedendaagse ontwikkelingen, met uitlopers naar de hippe Zuid-Londense dubstep. Luister en huiver hoe de geweldige Warrior Queen reageert op de Londense bomaanslagen van juli 2005 in Dem A Bomb We, op een, excusez le mot, bombardement van mokerende beats en heftige vervormingen. JH

Diverse artiesten: Dynamite! Dancehall Style (Soul Jazz)

*****

Met medewerking van Elda Dorren, Jacob Haagsma, Frank Provoost, Leonie van der Schraaf, Saul van Stapele en Jan Vollaard