Curriculum

Begin je leven met je sterfdag

De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman liet zijn studenten beschrijven hoe ze herinnerd zouden willen worden door hun achterkleinkinderen. Bijna allemaal gaven ze aan dat de opdracht hen had geholpen prioriteiten te stellen. Je sterfdatum is dan ook het vertrekpunt van het ‘curriculum illusione’, een uitvinding van kunstenaar en reclamemaker Eric Wie. Het curriculum illusione (ci) als blauwdruk voor de toekomst is de tegenhanger van het curriculum vitae (cv). Terwijl het cv begint bij de geboorte, begint het ci bij de dood. De RVU pakte het idee op en riep een radioprogramma en een website in het leven. In deze interactieve omgeving kunnen bezoekers hun eigen curriculum illusione aanmaken. Het resultaat van de deelname is een tijdlijn met het gewenste realistische leven. Hoe meer de deelnemer in staat is te fantaseren over de toekomst, hoe realistischer de tijdlijn wordt, belooft de website.

Maak je eigen curriculum illusione op http://ci.rvu.nl/