Bedrijven vinden advocaten te duur

Beursgenoteerde bedrijven vinden advocaten te duur worden, maar onderhandelen nog niet hard over tarieven. Dat blijkt uit De Stand van de Advocatuur, het jaarlijkse onderzoek van uitgeverij KSU onder 43 beursfondsen.

Bedrijven schakelen sneller eigen juristen in om de hoge advocaatkosten te omzeilen en nemen meer eigen juristen aan. Het is niet meer, zoals vroeger, not done om bedrijfsjurist te worden, aldus KSU. Gevestigde en beginnende juristen vragen zich af of ze een 60-urige werkweek ambiëren bij een advocatenkantoor of een baan als bedrijfsjurist, waarbij meer tijd overblijft voor het privéleven.

Uit het vanmiddag gepubliceerde onderzoek blijkt dat een partner bij een groot kantoor gemiddeld 400 tot 500 euro per uur kost, een prijs die vooral door de komst van Engelse en Amerikaanse kantoren is opgedreven. Bij middelgrote en nichekantoren ligt de uurprijs op 200 à 300 euro.

Bij de AEX- en de Midkapfondsen is De Brauw net als vorig jaar het populairste advocatenkantoor. KSU weet te melden dat het zeven AEX- en zeven Midkapfondsen tot zijn klanten rekent. Allen & Overy is tweede met zeven AEX- en vier Midkapfondsen. Stibbe is met drie fondsen in beide indexen de nummer drie op de ranglijst.