Bayrou rukt op in Franse peilingen

De Franse presidentskandidaat François Bayrou is de laatste weken uitgegroeid tot een van de favorieten om op 6 mei te worden gekozen tot opvolger van president Chirac. In een opiniepeiling die gisteren werd gepubliceerd, scoorde hij 24 procent, Ségolène Royal 25 procent en Nicolas Sarkozy 26 procent, waarmee de verschillen voor het eerst binnen de foutmarge van peilingen vallen. Ook andere peilingen voorspellen Bayrou nu meer dan twintig procent.

Hoewel nog meer dan de helft van de kiezers zegt geen keuze te hebben gemaakt, zorgen de peilingen ervoor dat de Franse verkiezingscampagne nu wordt beheerst door een driestrijd. Uiteindelijk kunnen twee kandidaten zich op 22 april kwalificeren voor de tweede ronde.

Bayrou, die leider is van de kleine centrumpartij UDF, wil de traditioneel scherpe links-rechts-tegenstelling in Frankrijk opblazen als hij gekozen wordt, onder meer door een regering uit alle kampen samen te stellen.

Hij trekt met die strategie zowel potentiële kiezers van rechts (Sarkozy) als links (Royal) aan. Zij hebben het offensief op Bayrou inmiddels geopend. Gisteren presenteerde Sarkozy de gerespecteerde ex-voorzitter van het Europees parlement Simone Veil, zelf afkomstig uit het centrum, als zijn medewerker. Royal gaat vaker een beroep doen op ex-minister Strauss-Kahn, een gematigde sociaal-democraat van wie Bayrou zegt gecharmeerd te zijn. Hij wil dat Bayrou zich duidelijker tegen Sarkozy uitspreekt.

Bayrou presenteerde zich gisteren in Brussel als een overtuigde Europeaan. Hij pleitte voor een versimpelde Europese Grondwet. Als hij tot president wordt gekozen, zal hij daarover een nieuw referendum organiseren, kondigde hij aan.

Het nee in het Franse referendum over de Europese Grondwet in mei 2005 verklaart hij uit het ingewikkelde en „onleesbare” karakter van de Grondwet. Hij wil dat in een nieuwe tekst alleen institutionele zaken geregeld worden.

Daarmee onderscheidt hij zich van zijn concurrenten. Royal belooft ook een nieuw referendum, maar zij wil een uitgebreid nieuw verdrag – dat geen Grondwet mag heten – waarin een meer ‘beschermend’ Europa moet worden gegarandeerd. Sarkozy voert campagne voor een voornamelijk institutionele minigrondwet, die hij zonder referendum wil laten aannemen.