AZ wacht zware klus na verlies

AZ beleefde gisteravond een nachtmerrie in de eerste helft op St. James’ Park, het befaamde voetbalstadion van UEFA-Cuptegenstander Newcastle United. De ploeg uit Alkmaar keek na 23 minuten al tegen een 3-0 achterstand aan en werd uiteindelijk met 4-2 verslagen door de Engelse club. AZ staat volgende week in eigen stadion voor de loodzware opgave om zich te kwalificeren voor de kwartfinales.

Honderden supporters én sponsors van AZ waren op een bijzondere wijze naar Newcastle gereisd, namelijk per boot. Zij gingen woensdagavond aan boord van de Queen of Scandinavia en arriveerden gisteren in alle vroegte in Newcastle.

De terugtocht over de Noordzee zal allerminst uitbundig zijn geweest. Al in de zevende minuut tikte Steinsson een voorzet van Dyer in eigen doel. Daarna was in de eerste helft bijna elke aanval van Newcastle een doelpunt. AZ verdedigde niet scherp genoeg voor het eigen doel en leed vaak fataal balverlies op het middenveld. Dyer en Martins vergrootten de marge tot 3-0. Arveladze gaf AZ met een kopbal uit een voorzet van Jenner weer hoop. Maar toen de vrijgelaten, razendsnelle Martins 4-1 maakte, leek de situatie opnieuw uitzichtloos voor de ploeg uit Alkmaar.

In de tweede helft kroop een sterker AZ weer wat dichter naar Newcastle dankzij een strafschop, die aanvankelijk werd gemist door Dembélé, waarna de bal door Koevermans alsnog werd ingeschoten: 4-2.