Aquariumduiken

Mensen die haaien en vissen in de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo verzorgen, moeten dagelijks met een duikpak het water in. Alleen onder water, tussen de dieren, kunnen ze zien of de dieren wel gelukkig zijn. Behalve vissen en haaien observeren en zo nodig verzorgen, maken ze ook het aquarium schoon. Ruiten worden gesponst – zonder sop, want anders gaan de dieren dood – en zand dat is weg gewapperd door een vis wordt netjes van het koraal afgehaald.

Als je een aquarium ingaat dat vol haaien zit, is dat wel gevaarlijk. Haaien hebben scherpe tanden. Daarom gaan de verzorgers altijd twee aan twee te water; de één sponst het venster, terwijl de ander met een houten stok de haaien en giftige roggen weert.

Om dit te kunnen doen moesten de verzorgers eerst een duikersdiploma halen. Maar omdat ze nooit meer dan 9 meter diep duiken en er nooit heftige stroming is in een aquarium, mogen ze vanaf nu een cursus aquariumduiken volgen. Die duurt maar drie weken.

www.burgerszoo.nl