7 redenen om thuis te blijven

Wegrennen in beeld www.flickr.com/groups/escape, http://runningfromcamera.blogspot.com Het blijft lastig, foto’s maken met een zelfontspanner. De resultaten stellen meestal teleur: rechtsboven duikt nog net je vader het beeld in en je moeders mond staat wijd opengesperd om „schiet op, hij drukt nu af!” te roepen, en ... flits! Weer een mislukte vakantiefoto. Je kunt wegrennende mensen in een tijdsopname natuurlijk ook verheffen tot een kunstvorm: dat deed weblogger ‘Muggezifter’. Op de site runningfromcamera.blogspot.com legt hij zich simpele regels op om zichzelf te fotograferen op verschillende plekken: „Ik stel de zelfontspanner in op twee seconden, druk op het knopje en probeer zo ver mogelijk van de camera weg te rennen.” Het levert een verzameling plaatjes op van steeds dezelfde, bewogen, van de camera wegrennende man die meteen intrigeert. Je ziet alleen de achterkant van de ietwat corpulente meneer. Nooit komt zijn gezicht in beeld. De rennende rug staat centraal in het decor van bijvoorbeeld een metrogang in Rotterdam, een Amsterdamse steeg of de duinen bij Den Haag. (OvD) Wegrennende mensen verheven tot kunstvorm Foto’s van flickr.com en runningfromcamera.blogspot.com

Wegrennen in beeld

www.flickr.com/groups/escape, http://runningfromcamera.blogspot.com

Het blijft lastig, foto’s maken met een zelfontspanner. De resultaten stellen meestal teleur: rechtsboven duikt nog net je vader het beeld in en je moeders mond staat wijd opengesperd om „schiet op, hij drukt nu af!” te roepen, en ... flits! Weer een mislukte vakantiefoto. Je kunt wegrennende mensen in een tijdsopname natuurlijk ook verheffen tot een kunstvorm: dat deed weblogger ‘Muggezifter’. Op de site runningfromcamera.blogspot.com legt hij zich simpele regels op om zichzelf te fotograferen op verschillende plekken: „Ik stel de zelfontspanner in op twee seconden, druk op het knopje en probeer zo ver mogelijk van de camera weg te rennen.” Het levert een verzameling plaatjes op van steeds dezelfde, bewogen, van de camera wegrennende man die meteen intrigeert. Je ziet alleen de achterkant van de ietwat corpulente meneer. Nooit komt zijn gezicht in beeld. De rennende rug staat centraal in het decor van bijvoorbeeld een metrogang in Rotterdam, een Amsterdamse steeg of de duinen bij Den Haag. (OvD)

2 Reality

Girls of the Playboy Mansion

RTL5, 23.15-22.25u.

Het leven van Hugh Hefner is voor veel mannen een droom. Lekker wonen in een luxueuze villa met zwembad, tennisbanen, privé-dierentuin en sterrenrestaurant. Maar bovenal samenwonen met een hele reeks strakke, rondborstige blondines. En dat allemaal op 81-jarige leeftijd. In deze realityshow kan iedereen meegenieten van het dagelijks leven van de oprichter van Playboy en drie van zijn playmates.

3 Roadmovie

La vie promise

Ned. 2, 00.00-01.30u.

Isabelle Huppert speelt de rol van Sylvia. Een prostitué op leeftijd die een wild leven leidt met de nodige seks, drank en drugs. Haar 14-jarige dochter Laurence ziet met lede ogen het uitzichtloze leven van haar moeder aan. Na een fikse ruzie steekt het meisje de pooier van haar moeder neer. In de veronderstelling dat Laurence haar baas vermoord heeft, besluit Sylvia met haar dochter op de vlucht te slaan.

4 Wetenschap

Mythbusters: Ultimate mythbusters

Discovery Channel, 21.00-22.00u.

Is het mogelijk om een speld in een hooiberg te ontdekken? Werkt gapen aanstekelijk? Hoe kan je je eigen goudvissen trainen? En kunnen duizend pingpongballen tot zinken gebracht worden? Mythbuster-presentatoren Jamie en Adam proberen een antwoord op deze vragen, en tal van andere stellingen, te zoeken. Een antwoord dat berust op puur wetenschappelijke gronden welteverstaan.

5 Schapen zoeken

Schaapjes tellen

www.thesheepmarket.com

Voor wie niet slapen kan: ga schaapjes tellen op www.thesheepmarket.com. Dit online kunstwerk is een collectie van 10.000 tekeningen van schapen. Ze zijn gemaakt door werknemers die de opdracht ‘teken een schaap dat naar links kijkt’ op een unieke manier hebben uitgevoerd (en daarvoor twee dollarcent per schaap ontvingen). Datakunstenaar Aaron Koblin heeft voor zijn schapenmarkt gebruik gemaakt van Mechanical Turk. Een virtueel uitzendbureau, waarvan de werknemers door computers onuitvoerbare klussen opknappen (een zogenaamde “HIT” of “Human Intelligence Task”). In het geval van de schapenmarkt kan je op zoek gaan naar je favoriete schaap, deze doorsturen en de tekening zelfs aanschaffen. Leuk detail: Aaron Koblin spreekt vanavond over datakunst tijdens het EX-IS-festival in Den Haag. Voor meer informatie: http://tag004.nl/new/ en www.ex-is.nl (IdV)

6 Koelen

Tinchilla

4,99 Britse pond, excl. verzendkosten, www.cybercandy.co.uk

De zomer van 2007 belooft weer een warme te worden. De reeks van maandelijkse warmterecords lijkt in ieder geval nog niet doorbroken. Met temperaturen tegen de 30 graden is het natuurlijk wel verstandig om veel te drinken. Maar om nou elke keer voor een gekoeld drankje het terras op te gaan, is misschien iets te prijzig. Met de Tinchilla is het mogelijk om voortaan zelf je drankjes koel te houden. Het apparaatje werkt als volgt: vul de Tinchilla met ijsklontjes, plaats een blikje met fris in het apparaat en zet hem aan. Het koelkastje laat het blikje rondraaien en binnen een minuut is het drankje ijskoud. Een tip van een gebruiker: vul de miniatuur koelkast met zoutwaterijsklontjes en de Tinchilla kan zelfs invriezen. Best handig, maar nadeel is wel dat je altijd ijsklontjes bij de hand moet hebben. Het apparaatje werkt op 2 AA-batterijen. (RH)

7 Downloaden

Legaal downloaden

www.muziekweb.nl/digileen

Een tijdje terug blies The New Cool Collective me helemaal ondersteboven met hun waanzinnige bigband-sound. IRL – in real life – niet digitaal, bedoel ik dan. Weer thuis kroop ik wel snel terug achter de computer om het gezelschap op internet te vinden. Méér wilde ik horen! De eigen site van de band (www.newcoolcollective.com) plaagt je met een aantal lekkere fragmenten. Uitkomst bood Digileen. Vier cd’s van the New Cool zijn er legaal te downloaden. Gratis! Je installeert een klein programma en zoekt binnen het aanbod van momenteel 6.000 cd’s met klassiek, jazz en wereldmuziek. Elke week krijg je 100 credits waarmee je 100 nummers in hoge kwaliteit kunt downloaden. Vervolgens mag je die muziek binnen 7 dagen maximaal 70 keer afluisteren, daarna houdt het automatisch op. Slim, want dan wil je die muziek natuurlijk helemaal niet meer missen en schaf je de cd alsnog aan. (CJ)

Met bijdragen van Olga van Ditzhuijzen, Renée Heidekamp, Carola Janssen en Irene de Vette