Winst sleper Smit bijna verdubbeld

De nettowinst van de maritieme dienstverlener Smit Internationale is vorig jaar nagenoeg verdubbeld tot 75 miljoen euro. Een resultaat dat vooral tot stand is gekomen dankzij de goede resultaten in de divisies die zich bezighouden met het bergen van schepen en met zwaar hijswerk. Beide onderdelen droegen samen ruim 25 miljoen euro bij aan de winstgroei.

Enige smet op de cijfers is de nog steeds voortdurende staking van de slepers van Smit in de Rotterdamse haven, die dinsdag begonnen is. De resultaten van de divisie sleepdiensten bleven, als enige, achter. „Het is daarom een beetje wrang dat de slepers nu staken omdat zij, zoals ze beweren, nu ook wel eens willen profiteren van de goede resultaten bij Smit”, zei Smit-bestuursvoorzitter Ben Vree vanmorgen in een reactie. „De slepers eisen nu de winst op die in andere sectoren van het bedrijf is verdiend.”

Bovendien wijst de topman er op dat er bij Smit nooit slecht is verdiend. Zelfs in de mindere jaren kreeg het personeel in de haven een inflatiecorrectie uitgekeerd, terwijl Smit in de lopende onderhandelingen de sleepbootbemanningen een loonsverhoging van 8 procent heeft voorgesteld, waarvan 4 procent structureel. „We hebben nu al vier keer een verhoogd bod gedaan en de bonden acht keer uitgenodigd voor een gesprek. Maar tot nu toe houdt men zich Oostindisch doof”, aldus Vree.

Inmiddels leidt de staking tot veel irritatie in de Rotterdamse haven waar momenteel vijftien schepen buitengaats liggen te wachten en tien schepen niet van de kade weg kunnen komen zonder de sleepbootassistentie van Smit.

Volgens Vree levert de staking meer imagoschade voor Smit op dan financieel verlies. „Het is te kleinschalig om tot een eventuele winstwaarschuwing te leiden.” Gemiddeld gaan dagelijks 85 schepen de haven van Rotterdam in en uit.