Wie komt erin, wie niet?

‘Met landelijk motief gestemd’ Naam: Sietze de Jong (42, makelaar in assurantiën). Partij: CDA in Drenthe Plaats op kieslijst: negen, de prognoses schommelden tussen de acht en de tien. Bij de vorige verkiezingen hadden ze er 12. Uitslag: tien zetels, De Jong heeft het gehaald. Het was spannend, gisteren, vond Sietze de Jong. Het CDA haalde in eerste instantie negen zetels. Maar toen er ook nog een restzetel bij kwam, dacht De Jong dat zijn positie veilig was. „Er kan nog iemand met voorkeurstemmen langszij komen, maar twee is onwaarschijnlijk.” De Jong denkt dat er vooral met landelijke motieven is gestemd. In zijn provincie groeide de SP naar 5 zetels. „Dat heeft met de Eerste Kamer te maken.” Eind mei kiezen de Provinciale Staten de senatoren. Ook de ChristenUnie groeide, van 2 naar 3 zetels. Hij vraagt in Provinciale Staten vaak „vanuit de praktijk” of het niet „simpeler en eenvoudiger” kan. Sommige collega’s doen nog wel eens onnodig ingewikkeld, vindt hij. „Dat speelt bij andere partijen maar ook wel bij het CDA.”