Weer Japans onderzoek troostmeisjes

De Japanse Liberaal Democratische Partij (LDP) gaat een nieuw onderzoek instellen naar de kwestie van de zogenaamde troostmeisjes. Partijleider en premier Shinzo Abe heeft dat vanochtend bekendgemaakt.

„De partij zal het onderzoek uitvoeren. De regering zal indien gewenst meewerken door het ter beschikking stellen van documenten”, aldus premier Abe.

Vorige week sprak Abe openlijk zijn twijfel uit over de juistheid van geschiedschrijving die duidt op directe betrokkenheid van het Japanse leger bij de gedwongen prostitutie van vrouwen in de door Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette gebieden. Abe’s uitspraak zorgde voor een storm van verontwaardiging in Azië. Slachtoffers zeggen dat geen nieuw onderzoek nodig is maar oprechte spijtbetuiging van Japan.

De kwestie van de seksslavinnen is weer actueel geworden door de behandeling in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden van een resolutie, waarin Japan wordt opgeroepen excuses aan te bieden. In de VS was net besloten de stemming uit te stellen om premier Abe’s eerste bezoek aan president Bush eind april niet te belasten.

In Japan heeft het diepgewortelde verzet tegen de kritiek echter een nieuwe impuls gekregen. Een groep van 130 aan Abe gelieerde LDP-parlementariërs ‘ter overdenking van de toekomst en het geschiedenisonderwijs van Japan’ roert zich de afgelopen weken hevig, De groep staat onder leiding van voormalig minister van Onderwijs, Nariaki Nakayama.

Eerst riepen de parlementariërs hun partijleider op afstand te nemen van een verklaring uit 1993 waarin de toenmalige kabinetssecretaris Yohei Kono officieel erkende dat sprake was geweest van gedwongen prostitutie en dat het keizerlijke leger direct betrokken was. „Voor de eer van Japan en voor de eer van hen die hun leven hebben gegeven moeten we niet bang zijn de feiten te noemen”, benadrukte Nakayama vandaag wederom. Hij spreekt de getuigenissen van oud-troostmeisjes tegen en kwam vandaag met de eis dat de regering het onderzoek heropent.

China voegde zich vandaag bij het koor van kritiek; het riep Japan op in het reine te komen met zijn oorlogsverleden. In april komt premier Wen Jiaobao naar Tokio. Abe wil een confrontatie voorkomen. Hij lijkt de schade te willen beperken door het openen van het onderzoek naar de troostmeisjes af te wentelen op de partij.

    • Dick Stegewerns