Wat doen de kinderen

Illustratie uit ‘Gekke Buren’ © Ingrid & Dieter Schubert Schubert, Ingrid;Schubert, Dieter

Buren worden

Nukkige en gierige Kaat wordt op een ochtend ruw uit haar slaap gewekt; iemand maakt ongelooflijk veel kabaal met een hamer. Kaat ziet een grote kerel met een woeste baard, die bezig is een huis te bouwen vlak naast het hare. Ze vindt haar nieuwe buurman maar een luie kerel die de hele dag een beetje rondhangt. Maar dan vliegt zijn huisje in de herfst de lucht in en wil hij bij Kaat komen wonen. Zo begint het boek Gekke Buren van Ingrid en Dieter Schubert en eigenlijk is het prentenboek een humoristische bewerking van een oud volksverhaal, waarin een gierig vrouwtje het uiteindelijk moet afleggen tegen de vindingrijkheid van haar gemoedelijke buurman.

Zondag 11 maart geven de Schuberts een speciale kinderlezing over dit boek in het Stedelijk Museum Alkmaar.

De lezing op zo 11 maart om 12u is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Ouders mogen mee. Het verhaal duurt ongeveer 45 minuten. Na afloop signeren Ingrid en Dieter in de museumwinkel hun boeken en maken er een leuke tekening bij. De lezing wordt gehouden bij Toverkracht!, een overzichtstentoonstelling over het werk van Ingrid en Dieter Schubert nog tot 26 maart in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1. Inl 72-5489789. Toegang: kinderen tot 1.50 meter € 1,50, grote mensen € 2,50 (excl. museubezoek.)

Spelen

In Museum Boerhaave is nog t/m 22 april een kleine verzameling van antiek bewegend speelgoed te zien: modellen van auto’s, stoomtreintjes, opwindbare dieren en poppen die kunnen rijden, lopen, trommelen of loeien. Ook is is er ‘technisch speelgoed’, zoals een houtzagerij, een waterrad of een kleine stoommachineketel. De presentatie geeft een beeld van speelgoed uit de periode 1850-1920. Veel van dit speelgoed werd in massaproductie gemaakt en was destijds redelijk betaalbaar. Speelgoed van vroeger t/m 22 april in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Open di t/m za 10-17u, zo 12-17u. Inl Inl 071-5214224 en www.museumboerhaave.nl

Treintjes bouwen

In het Spoorwegmuseum is op 10 en 11 maart het Modelbouwweekend. Wie het museum wil bezoeken kan vanaf Utrecht CS met een historische trein naar het Maliebaanstation. Kinderen kunnen ook zelf aan de slag met het bouwen van huisjes en treintjes voor hun eigen modelbaan. Ook wordt geprobeerd om de langste mini- knutseltrein van het Spoorwegmuseum te maken; kinderen schuiven aan tafel om hun eigen wagon te knippen en te versieren. Het streven is om 246 wagonnetjes in elkaar te zetten, zodat een mini-trein met een lengte van 50 meter ontstaat. Tijdens het Modelbouwweekend rijdt op het Jumbo-spoortje, behalve de Jumbo-Express, een heuse stoomlocomotief met wagonnetjes waarin kinderen een ritje kunnen maken. Ook het boegbeeld van het Nederlandse spoor, de Arend, de eerste locomotief van Nederland (1839) is te bewonderen. Verder tonen modelbouwverenigingen uit heel Nederland hun paradepaardjes. Van Trix Express tot LGB en treinen in alle soorten en maten rijden lange afstanden door indrukwekkende landschappen.

Modelbouwweekend op 10 en 11 maart van 10-17u in het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht. Toegang 3 t/m 12 jaar €10,50 vanaf 13 jaar €13,50, mk gratis. Inl www.spoorwegmuseum.nl

Koffers pakken

Mevrouw Colchica en mijnheer Papel zijn altijd onderweg. Allebei sjouwen we ze meer dan 50 koffers met zich mee met hun hele hebben en houwen. Op een dag kruisen zich hun wegen en levens, die in hun koffers verpakt zit. De voorstelling Koffers op reis op vrijdag en zaterdag 9 en 10 maart in theater De Krakeling in Amsterdam gaat over onderweg zijn of arriveren. En over het zoeken of het vinden, over het leven en de liefde, koffers, verrassingen en misverstanden. Kinderen die het leuk vinden om zelf een koffer in elkaar te knutselen of te versieren kunnen een uur eerder naar de foyer van De Krakeling komen.

Koffers op Reis door Het Laagland & Theater de Citadel op vr 9 maart 19u30 en za 10 maart 16u. Koffers knutselen en versieren een uur vóór de voorstelling in de foyer van De Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam. Res 020-6245123. Inl www.krakeling.nl

Heel veel willen

Eigentijds Vlaams Jeugdtheaterfestival Goesting brengt van 14 t/m 18 maart vijf dagen jeugdtheater in De Krakeling, de Stadsschouwburf en Vlaams Cultuurhuis de Beakke Grond in Amsterdam. Voorstellingen over liefde, teleurstelling, heel veel willen, confrontatie en verlies.

De Goesting van 14 t/m 18 maart in Amsterdam. Inl www.krakeling.nl en www.brakkegrond.nl