Voor is de koek nu echt op ‘grumpy old women’

Op Vrouwendag lezen we vrouwenbladen. Om te beginnen Opzij (€ 4,50), de Nederlandse oermoeder, bezig aan een jubileumjaar (35 jaar). „Terug naar de solidariteit”, staat in het rood op het maart-nummer, maar binnenin verandert deze strijdkreet in een sombere vraag: „Wat is er nog over van onze solidariteit?”

Vier vrouwen, onder wie FNV-voorzitter Agnes Jongerius en vroedvrouw Beatrijs Smulders, discussiëren over de stelling dat vrouwen tijdens de Tweede Feministische Golf meer solidair waren dan nu. Toen was er óók verdeeldheid, zegt Jongerius meteen. Alleen waren er eind jaren zestig nog „meer gemeenschappelijke belangen”: zaken als abortus en de pil moesten nog wettelijk geregeld worden, en het was relatief simpel om daar massale steun van vrouwen voor te vinden.

De situatie nu is gecompliceerder. Vrouwen mogen wel werken, maar ze willen niet allemaal. Jongerius vindt dat elke vrouw economisch zelfstandig zou moeten zijn, terwijl Smulders pleit voor een time-out van de arbeidsmarkt voor moeders van kleine kinderen, om een „uitputtingsslag” te voorkomen. Ze komen er niet uit, en de lezer ook niet.

Terugblikken is in dit stadium misschien bevredigender. Emma Brunt verklaart in Opzij, in een opiniërend stuk over haar eigen generatie, waarom ‘grumpy old women’ zo grumpy zijn, en doet dat met zoveel zelfkritiek dat het bijna pijnlijk is. We waren verwend, schrijft ze, wij Tweede Golf-vrouwen wilden en kregen eventjes álles. Werk, publiciteit en – lees je tussen de regels door – aandacht van mannen. Maar nu worden we gewoon oud, en is de koek voor ons op.

Heel wat minder politiek correct, maar des te vermakelijker, is het goudkleurige maartnummer van de Britse editie van Harpers Bazaar (€ 7,65), in 1929 opgericht voor de ‘well-dressed woman with the well-dressed mind’. Wie goed zoekt tussen de tasjes, schoenen en feestjes van de Londense in-crowd (en zo’n straf is dat niet), vindt een paar pittige artikelen. Dit nummer is een Power-issue, waarbij power staat voor echte én indirecte invloed. Rebekah Wade, hoofdredacteur van The Sun, wordt geprezen om haar sluwheid, drie vrouwelijke presentatoren van Newsnight worden lovend warriors, strijdsters genoemd.

Pikant is ook het lijstje met tien tips voor op de werkvloer dat Robert Greene, auteur van de bestseller De 48 wetten van de macht, speciaal voor vrouwen samenstelde. Niet te veel kleppen op het werk, aldus Greene. Geef nooit je bedoelingen prijs. Omring je niet met vrienden, maar met vakbekwamen. En vergeet, als je vooruit wilt komen, dat typisch vrouwelijke multi-tasken. Concentreer je op één ding. Net als een man.

Sandra Heerma van Voss

    • Sandra Heerma van Voss