Unibet wil start koers bij rechter afdwingen

De wielerploeg Unibet.com wil via de rechter deelname afdwingen aan Parijs-Nice. Morgen dient in Parijs een kort geding van de ploeg tegen Amaury Sport Organisation (ASO), de organisator van de eerste grote etappekoers van het seizoen.

Jacques Hanegraaf, de Nederlandse manager van de ploeg, heeft dat gisteren bekendgemaakt. De ploeg begint tevens een bodemprocedure tegen de internationale wielerunie UCI. Die houdt zich volgens Hanegraaf niet aan zijn eigen reglementen.

Unibet is het slachtoffer van het compromis tussen UCI en de organisatoren van onder meer de drie grote ronden (in Italië, Frankrijk en Spanje). Met name de ASO was het aanvankelijk niet eens met het aantal ProTourteams (20) voor dit jaar en besloot in een eerder stadium slechts achttien ploegen uit de eredivisie van het wielrennen te laten deelnemen. Van de nieuwkomers Astana en Unibet kreeg alleen de eerste een wildcard voor de ‘rit naar de zon’ die zondag begint. Vervolgens verbood de UCI de ProTourploegen Parijs-Nice te rijden. ASO liet weten dat ploegen die niet zouden rijden in Parijs-Nice ook uit de Tour de France geweerd zouden worden.

Maandag werd een akkoord bereikt over deelname van achttien ProTourteams aan de wedstrijden van ASO, RCS (o.a Milaan-Sanremo en Giro) en Unipublic (Ronde van Spanje). Afgesproken werd dat de organisatoren op eerlijke sportieve gronden de deelname van de twee nieuwe ploegen zouden overwegen. ASO bevestigde gisteren dat Unibet nog steeds niet welkom is in Parijs-Nice, omdat de ploeg in Frankrijk illegaal reclame zou maken. Ook in truien zonder reclame mag Unibet niet meedoen. Hanegraaf tegenover persbureau ANP: „Dat was nooit een probleem, nu wel. De puntentelling voor de ProTour begint zondag en wij mogen niet meedoen. Dat kan niet.”