Tweede belager bij ABN Amro

ABN Amro heeft opnieuw een brief gekregen van een Britse activistische aandeelhouder. Het hedgefonds Tosca, dat een belang van ruim 1 procent heeft opgebouwd in de bank, schrijft dat het niet wil dat ABN Amro nog grote overnames doet. De bank zou in plaats daarvan een fusie met een andere instelling moeten overwegen.

Tosca is het tweede hedgefonds dat ABN Amro een dergelijke brief stuurt. Enkele weken geleden stelde het Britse TCI (The Children’s Investment Fund) in een brief aan de raad van bestuur dat ABN Amro zichzelf moet opsplitsen of in het geheel verkopen om zo waarde te creëren voor de aandeelhouders. TCI wil dat ABN Amro deze punten met beleggers bespreekt tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering eind april.

ABN Amro wil niet reageren op de brief van Tosca, zoals het ook niet reageerde op de actie van TCI. „Wij nemen onze aandeelhouders serieus en beraden ons”, zegt een woordvoerder. De bank heeft hiervoor tot eind maart de tijd. Dan moet de agenda voor de aandeelhoudersvergadering worden gepubliceerd.

In de brief stelt directeur Martin Hughes van Tosca, dat 6 miljard euro onder beheer heeft, dat het fonds onafhankelijk opereert. Volgens Hughes is de stelling van TCI dat ABN Amro al een tijd slecht geleid wordt met harde feiten te bewijzen. „Dit is ook een bron van frustratie voor het Toscafonds”, schrijft Hughes, die niet duidelijk maakt hoe lang het fonds al aandeelhouder is van de bank. „Ik ben het eens met het verzoek van TCI dat ABN Amro, gezien het slechte management, geen grote overnames moet doen.”

Hughes blijkt op 3 november te hebben ontbeten met topman Rijkman Groenink van ABN Amro. Tijdens deze ontmoeting heeft Hughes gevraagd of de bank een fusie wilde overwegen met een grotere groep met betere resultaten. Wat het antwoord van Groenink was, schrijft Hughes niet. Tijdens de presentatie van de cijfers over 2006, begin februari, zei Groenink dat de bank graag zelf de toekomst wil bepalen. „Maar dat recht moet je wel verdienen door te leveren wat aandeelhouders willen”, zei Groenink toen.

Tosca en TCI zijn niet de enige hedgefondsen met een belang in ABN Amro. Groenink zei onlangs dat er naast TCI nog vier of vijf fondsen aandelen hadden in de bank, waaronder het Spaanse Algebra.