Stadsdeel onderzoekt financiën Westermoskee

Het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes laat een financieel onderzoek doen naar de vennootschap van de Turkse organisatie Milli Görüs die de Westermoskee gaat bouwen. Het stadsdeel heeft gisteren wel een bouwvergunning verleend voor de moskee. Die vergunning kan alsnog worden ingetrokken als uit dat zogeheten Bibob-onderzoek blijkt dat er sprake is van dubieuze geldstromen.

Dat heeft stadsdeel De Baarsjes gisteren bekend gemaakt. Een woordvoerder van het stadsdeel zegt dat het Bibob-onderzoek is aangevraagd na berichten deze week in de Volkskrant dat de afgelopen jaren honderden Turken zijn opgelicht in de moskee van de Turkse organisatie Milli Görüs. De nieuwe Westermoskee wordt gebouwd door Milli Görüs in samenwerking met woningcorporatie Het Oosten. Volgens een groepje gedupeerden zou Milli Görüs betrokken zijn bij oplichting. In de gebedsruimte van hun moskee zou geworven zijn voor islamitische beleggingsfondsen. Er werden grote rendementen beloofd, maar die hebben de deelnemers nooit ontvangen. Dinsdag kondigde de Autoriteit Financiële Markten al aan onderzoek te gaan doen naar mogelijke illegale effectenhandel in Turkse moskeeën en koffiehuizen.

De wet Bibob biedt gemeenten de mogelijkheid om bouw-, gebruiks- en exploitatievergunningen te weigeren als aanvragers verdacht worden van betrokkenheid bij criminele activiteiten of geen afdoende verklaring kunnen geven voor de herkomst van geldstromen in hun bedrijf. De Westermoskee is een project waarbij Milli Görüs en woningcorporatie het Oosten een moskee, woningen en winkels gaan bouwen. Stadsdeel de Baarsjes had ook een onderzoek laten doen of er nog voldoende basis bestaat voor die samenwerking, na een reeks problemen rondom de moskee. De conclusie was dat Het Oosten en Milli Görüs de samenwerking beter kunnen verbreken en afzonderlijk kunnen gaan bouwen. Het stadsdeel vindt dit een goed plan.