Spaar ze alle vier! Dit is de Halve Marathon

Foto Lars van den Brink Kerstcross, Opmeer Lars van de Brink, alleen voor publicatie nrc.next in beeld 8 maart 2007. Verder gebruik alleen in overleg met de fotograaf. Brink, Lars van den

Nederland telt meer dan twee miljoen hardlopers, van wie 1,3 miljoen lopen als hun hoofdsport beschouwen. Vorig jaar werden 232 halve en 33 hele marathons gelopen. Er zijn tussen de 1.500 en 2.000 loopsportevenementen, variërend van de ‘4 km van Groningen’ tot de ‘100 km van Winschoten’. Die aantallen groeien nog steeds. Dit voorjaar zullen weer duizenden sporters de passie van het lopen ontdekken. Deze kennismaking vindt onder meer plaats tijdens de Nationale Loopdag (aanstaande zaterdag, 10 maart) en de clinics van Start to Run (vanaf 17 maart).

Lars van den Brink, die regelmatig voor nrc.next fotografeert, heeft de dertig ‘mooiste’ hardloopevenementen vastgelegd in een boek dat zaterdag verschijnt. Vier daarvan staan vandaag in nrc.next. Vier? Ja, we hebben bij wijze van experiment onze twee drukpersen elk een keer stilgezet en de platen verwisseld. Dat betekent in een deel van de oplage deze foto van een man die zich strekt voor hij begint aan de Halve Marathon van Egmond, in een ander deel lopers tijdens de Kerstcross in Opmeer, in weer een ander deel de Dam tot Damloop in Amsterdam en in een vierde deel van de oplage de Strandloop in Noordwijk.

De Halve Marathon van Egmond wordt gelopen op de tweede zondag van januari. Informatie: www.egmondhalvemarathon.nl

Uit het boek De 30 mooiste: „Het parcours van de halve marathon voert de lopers direct na de start kort door het dorp en jaagt hen daarna het strand op, zeven kilometer lang. Eerst een handjevol wedstrijdatleten, daarna barsten de duizenden trimmers uit hun startvakken. Na het meestal zware strand klimmen de lopers het duin op, hun benen opblazend. Eenmaal boven aan de strandopgang bij Bakkum wacht hen applaus van de toeschouwers die de kou trotseren. Gauw iets meenemen van de drankpost, en dan beginnen de hardlopers aan de negen kilometerlange etappe door het Noordhollands Duinreservaat en de bossen.”

Download alle vier de foto’s of verzamel de edities via nrc.nl/nextlog

Meer over het boek op www.dedertigmooiste.nl