SP wint, maar kabinet kan door

De SP is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De partij van Jan Marijnissen won in alle provincies en werd in Noord-Brabant en Limburg groter dan de PvdA. Volgens voorspellingen wint de SP in de Eerste Kamer acht zetels en komt daarmee op twaalf van de 75 zetels.

Coalitiepartij PvdA heeft fors verloren: vier van de negentien senaatzetels, volgens de cijfers van gisteravond laat. Maar de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie behoudt haar meerderheid in de Eerste Kamer (41 van de 75 zetels). Dat is een verlies van drie zetels ten opzichte van de huidige Eerste Kamer. De ChristenUnie is de enige coalitiepartij die wint (van twee naar vier zetels). Het CDA levert waarschijnlijk een zetel in.

De opkomst bij de Statenverkiezingen komt uit op 46,3 procent, minder dan de 47,6 procent van vier jaar geleden. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) zei dat „de kritische ondergrens” in zicht komt. De leden van de Provinciale Staten kiezen op 29 mei de leden van de Eerste Kamer.

PvdA-leider Wouter Bos noemt de uitslag „een tegenvaller die meevalt.” Hij is teleurgesteld over het verlies van de sociaal-democraten, maar voegde daaraan toe dat de coalitie een meerderheid in de senaat heeft weten te behouden. „En er waren prognoses dat het verschil met de SP nog kleiner zou worden, of dat de SP zelfs groter dan de PvdA zou worden. Dat is niet gebeurd.”

SP-leider Marijnissen zei: „De partij is al heel lang met een onstuitbare opkomst bezig. ” Hij vindt het jammer dat de oppositie geen meerderheid heeft gehaald in de senaat, „anders hadden ze met goede argumenten moeten komen om links en rechts te overtuigen”.

Premier en CDA-leider Balkenende zei dat „tevredenheid overheerst”. Balkenende: „Wij willen graag een dialoog met de oppositie voeren om tot een werkbare samenwerking te komen.”