Soedanezen in eigen land berecht wegens oorlogsmisdrijven

Khartoum. Soedan gaat drie Soedanezen berechten op beschuldiging van oorlogsmisdrijven in de westelijke regio Darfur. Onder de drie is Ali Kushayb, lid van de Soedanese veiligheidsdiensten en een van de twee verdachten die door het Internationaal Strafhof in Den Haag worden gezocht wegens misdaden tegen de menselijkheid. In Darfur zijn volgens de VN de afgelopen vier jaar zeker 200.000 mensen omgekomen in de campagne van de Soedanese regering, gesteund door de Arabische Janjaweedmilitie, tegen Afrikaanse rebellen. De Soedanese president Omar al-Bashir heeft gezegd dat hij nooit staatsburgers zal uitleveren aan een internationaal hof. Het Strafhof kan geen individuen vervolgen die al voor dezelfde misdaad in eigen land worden berecht.