Saturnus als een adembenemende koperen medaillon

Saturnus als een adembenemende koperen medaillon De Cassini-ruimtesonde cirkelt sinds 30 juni 2004 rond Saturnus. De sonde vervoerde ook de Huygens-ruimtesonde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die op januari 2005 afdaalde naar Titan, de grootste van de 34 manen van Saturnus. De communicatie-antenne op de Cassini is van Italiaanse makelij en stuurde al meer schitterende beelden naar de aarde. Foto NASA Adembenemend koperen medaillon De ringen van Saturnus waren nooit zo te zien als op deze opname door de Cassini-ruimtesonde van NASA. Vanaf een hoogte van 1,23 miljoen kilometer lijkt het stelsel een ‘koperen medaillon’, en zo ‘adembenemend dat het je gaat duizelen’, aldus dr. Carolyn Ponco, leider van de Cassini-beeldverwerking. De opname duurde 2,5 uur: de ringen zijn helder; de zonzijde van Saturnus is overbelicht. Bij de noordpool zijn op de grens tussen de dag- en nachtzijde net wat wolken te zien. De zuidpoolstreek licht op door tegen de ringen kaatsend zonlicht. Foto NASA NASA