Raad wil uitgebreider vaccinatieprogramma

DEN HAAG. De overheid moet snel onderzoeken of het rijksvaccinatieprogramma moet worden uitgebreid met nieuwe vaccins tegen waterpokken, baarmoederhalskanker, hepatitis B en diarree door het rotavirus. De Gezondheidsraad schrijft dat in een advies dat gisteren is gepresenteerd. Opname in het programma betekent dat Nederlanders automatisch een oproep krijgen om te worden ingeënt. Het adviesorgaan van de regering bepaalt of een vaccin in het rijksvaccinatieprogramma thuishoort. Sinds 1957 worden kinderen in Nederland massaal ingeënt tegen ziekten als polio, mazelen en kinkhoest. De ziekten zijn hierdoor vrijwel de kop ingedrukt. In de afgelopen vijftig jaar zijn er vele nieuwe vaccins bij gekomen. Volgens de raad is het van het grootste belang te onderzoeken welke vaccins toegevoegd zouden moeten worden. Mensen worden op die manier niet alleen tijdens hun jeugd, maar gedurende hun hele leven beschermd tegen allerlei besmettelijke ziekten.