PSV door na stunt in Londen

De Braziliaan Alex is de held van PSV bij het gelijkspel tegen Arsenal.

Stunt in Londen brengt PSV in de kwartfinale van de Champions League.

Alex viert zijn beslissende treffer tegen Arsenal, waardoor PSV de laatste acht bereikte. Achter hem Timmy Simons. Foto Reuters PSV Eindhoven's Alex (L) celebrates after scoring with team mate Timmy Simons (C) as Arsenal's Thierry Henry (R) reacts during their Champions League first knockout round, second leg soccer match at the Emirates Stadium in London March 7, 2007 . REUTERS/Jerry Lampen (BRITAIN) REUTERS

Alex leek de schlemiel van de avond te worden, maar groeide in het Emirates Stadion uit tot de held van PSV. De Braziliaanse verdediger maakte na bijna een uur spelen een ongelukkig eigen doelpunt. Zeven minuten voor tijd zette ‘De Tank’ met een knalharde kopbal PSV op gelijke hoogte. Het 1-1 gelijkspel was door de 1-0 overwinning van twee weken geleden in Eindhoven genoeg voor het bereiken van de kwartfinales van de Champions League.

De Engelsen schilderen PSV graag af als een vervelende ploeg die slechts op de counter zou loeren. De formatie van Ronald Koeman zou nu het betonvoetbal spelen dat Arsenal meer dan een decennium geleden de bijnaam ‘boring Arsenal’ bezorgde. De huidige formatie van Arsène Wenger zou daarentegen op dit moment het voetbal van de toekomst spelen. De manier van voetballen die ooit typical Dutch werd genoemd.

Het verschil tussen Arsenal en de Nederlandse kampioen was gisteravond inderdaad groot. De Londense voetbalgrootmacht beschikt over een surplus aan kwaliteit. Het vreemdelingenlegioen beheerst het positiespel als geen ander, vermaakt het publiek, maar mist één cruciaal onderdeel: effectiviteit. PSV weet zich daarentegen de afgelopen jaren met beperkte middelen op indrukwekkende wijze staande te houden tussen de elite van Europa. In Europese wedstrijden is de club uit Eindhoven bijzonder effectief.

Twee weken geleden ging Arsenal tijdens de heenwedstrijd aan onderschatting ten onder. The Gunners dachten tegen PSV frivool te kunnen spelen. Vroeg of laat zou één van de aanvallen wel een treffer opleveren, zo niet dan zou een doelpuntloos gelijkspel als een goed resultaat gelden. Tot verrassing van alles en iedereen zette Edison Méndez de wedstrijd met een daverend afstandsschot op zijn kop. Arsenal was niet meer in staat om de stand gelijk te trekken. Na afloop kon Wenger de haren wel uit zijn hoofd trekken.

De return in het eigen Emirates Stadion was voor de ploeg uit Londen een duel dat het seizoen zou kunnen maken of breken. Maar juist nu Arsenal de doelpunten en het vernuft van Thierry Henry zo goed kon gebruiken was de sterspeler niet fit genoeg om in de basis te beginnen. Met de geblesseerde Robin van Persie ontbraken de twee belangrijkste aanvallers van de toch al zo moeilijk scorende ploeg.

PSV kende daarentegen vooral achterin problemen. Csaba Feher speelde noodgedwongen als rechtsback. De Hongaar kreeg een plek in de basis omdat Koeman niet kon beschikken over de verdedigers Michael Reiziger, Manuel Da Costa, Jan Kromkamp en Eduardo Alcides.

Zwakste schakel bij PSV was zonder twijfel de Chinees Sun Xiang. De linksback deed vrijwel alles verkeerd in zijn eerste optreden als basisspeler in de Champions League. In de eerste helft kon rechtsback Kolo Touré keer op keer aan de rechterkant doorbreken en voor gevaar zorgen. Koeman vond Sun een paar maanden geleden nog te licht voor het niveau van PSV, maar nu moest de Aziaat opeens aantreden tegen één van de beste elftallen ter wereld.

PSV hield zich voor rust vooral staande door het uitstekende optreden van doelman Gomes en het centrale verdedigingsduo Carlos Salcido en Alex. De laatste liet opnieuw zien dat hij het niveau van de Nederlandse competitie ontgroeid is. De Braziliaan heerste zowel in de lucht als op de grond over de spitsen Julio Baptista en Emmanuel Adebayor. In de eerste helft kwam de thuisclub slechts tot een paar mogelijkheden. Tegenvaller voor PSV was het uitvallen van de geblesseerde Arouna Koné.

In de tweede helft voerde Arsenal de druk direct nog meer op. Opnieuw leek PSV zonder al te grote problemen stand te kunnen houden, maar na bijna een uur spelen viel op ongelukkige wijze de openingstreffer. Alex tikte een hoekschop achter doelman Gomes. Net als in 2004 leek PSV tegen Arsenal door een eigen doelpunt van de Braziliaan ten onder te gaan. Maar dit keer was het Alex die zijn fout zelf goed maakte op een manier die deed denken aan het WK van 1978 in Argentinië. Destijds zette oud-PSV’er Ernie Brandts Oranje in de halve finales tegen Italië door een eigen treffer op achterstand, maar maakte later de winnende. De Brandts van PSV heet nu Alex.

    • Koen Greven