Oude koe

Voor 3-4 personen: 1 kg doorregen runderlappen; 3-4 eetlepels olijfolie; 750 g uien, gepeld en gehalveerd; Franse rodewijnazijn; 2 eetlepels (riet)suiker; 6 kruidnagelen; 2 blaadjes laurier; maïzena

Er is niets nieuws onder de zon, maar een goed gemaakte hachee blijft koninklijk eten. De kokende man met het grote koksmes over wie ik in deze rubriek wel vaker rep, maakte op een avond een heerlijke hachee voor zijn gasten. Het recept bleek afkomstig uit zijn moeders schriftje van de huishoudschool die zij een jaar moest volgen tot besluit van haar vorming. Misschien zou in het verlengde van de smaaklessen die nu worden gegeven op scholen het vak koken weer nieuw leven kunnen worden ingeblazen. Goede smaak en goed koken gaan samen in het leven. Daarom ditmaal een oude koe uit de bekende sloot want dergelijk eten is niet te versmaden.

Bereiding: Snijd het vlees in grote blokken en de uien in smalle repen. Verhit de olie in een ruime braadpan en fruit hierin de stukken vlees rondom aan tot de rauwe vleeskleur is verdwenen; verdeel het vlees desnoods in twee porties. Strooi er zout en peper over tijdens het aanbraden. Schep het vlees uit de pan. Fruit vervolgens de repen ui al roerend in de achtergebleven olie op half hoog vuur tot ze zacht en geurig worden.

Doe het vlees terug in de pan. Vul een wijnglas voor 1/3 met rodewijnazijn en vul het glas verder op met heet water. Giet dit mengsel bij het vlees, voeg kruidnagelen, laurier en suiker toe, schep alles even goed om een laat het geheel twee uur zachtjes stoven in een goed gesloten pan.

Bind de stoofjus naar wens met een beetje maïzena, aangemaakt tot een papje met wat water alvorens door de jus te roeren. De kokende man met het grote koksmes serveerde er hutspot bij, maar ook nog een puree van knolselderij en aardappel zodat er keuze was. Veel oude koeien, maar goed van smaak.

FLORINE BOUCHER

Morgen: Wintersalade

    • Florine Boucher