Opkopers helpen Aegon aan winst

Aegon heeft vorig jaar sterk geprofiteerd van de successen van speculatieve beleggingsfondsen (hedgefondsen) en investeringsmaatschappijen (private equity). Het verzekeringsconcern zag de operationele winst mede hierdoor met een derde groeien tot 2,83 miljard euro.

Bijna 500 miljoen euro, 17 procent van de operationele winst, is geleverd door de hedgefondsen en private equity waarin Aegon belegt. De verzekeraar heeft circa 4 miljard euro van zijn beleggingen aan zulke investeerders toevertrouwd.

Aegon wil geen individuele namen noemen van hedgefondsen of investeringsmaatschappijen waar het concern zijn geld onderbrengt, maar financieel bestuurder J. Streppel zei vanochtend dat alle categorieën vertegenwoordigd zijn, waaronder activistische beleggingsfondsen die geld proberen te verdienen door beleidswijzigingen bij ondernemingen af te dwingen, zoals nu bij ABN Amro, Ahold en industrieel conglomeraat Stork geprobeerd wordt.

Verzekeraars en pensioenfondsen zijn naast vermogende particulieren de belangrijkste financiers van moderne investeerders als hedge- en opkoopfondsen. De laatste tijd groeit de kritiek op deze investeerders omdat zij weinig openheid van zaken geven over hun beleggers, de rendementen die ze behalen en hoe zij zijn georganiseerd.

Aegon had erop gerekend dat beleggingen in hedgefondsen en private equity 8 tot 10 procent rendement per jaar zouden opleveren, maar de opbrengsten waren vorig jaar een stuk hoger. „Dit is de slagroom op de taart”, zei bestuursvoorzitter D. Shepard.

Rond het middaguur noteerde het aandeel Aegon 3,9 procent hoger op 15,08 euro. Daarmee was de verzekeraar de grootste stijger in de AEX-index.

Karla Peijs, de net aangetreden commissaris van de koningin in Zeeland en daarvoor minister van Verkeer en Waterstaat, keert terug als commissaris bij Aegon. Zij was tussen 1992 en 2003 al commissaris maar trad terug wegens haar ministerspost. Aegon draagt ook voormalig Unilever-topman A. Burgmans voor als commissaris.