Ook China gaat naar de maan

Rotterdam, 8 maart Nog dit jaar zal China een ruimtesonde in een baan om de maan brengen. Dat maakte de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA deze week bekend. De Chang`e-1 orbiter moet driedimensionale beelden van het maanoppervlak maken, de chemische samenstelling ervan bestuderen, de diepte van de maanbodem inschatten, en de omgeving van de maan bestuderen. Dat schrijft projectleider Luan Enjie in een verklaring. In vervolgprogramma`s wordt ook een sonde neergelaten en zal er materiaal van de maan naar aarde worden gebracht, aldus Enjie. Tegen de BBC zei een ruimtevaartofficial dat de ambities nog verder gaan: als de zachte maanlanding in 2012 plaatsvindt, het terugbrengen van maanmateriaal in 2017, dan zou er rond 2023 een Chinese man naar de maan moeten gaan.