Om naar uit te kijken

POP

Brakes Uit de resten van The Electric Soft Parade en British Sea Power ontstond Brakes, een groep uit het Engelse Brighton die er de hand niet voor omdraait om disco te mengen met country en AC/DC-gitaren. Tweede album The Beatific Vision werd opgenomen in countryhoofdstad Nashville, maar bevat nog altijd ongeschaafde punkrock-uitbarstingen als het feestelijks „Do the Spring Chicken”.

8 mrt Vera, Groningen, 9 mrt W2, Den Bosch, 11 mrt Paradiso, Amsterdam.

JAZZ

Pat Martino Quartet De Amerikaanse gitarist Pat Martino maakte de ergste nachtmerrie door voor een musicus: na een hersenoperatie verloor hij zijn geheugen en wist niet meer hoe hij gitaar moest spelen. Aan de hand van zijn eigen oude opnames maakte hij zich de techniek uiteindelijk opnieuw meester. In zijn Europese tournee speelt hij muziek van zijn recente cd Remember, een eerbetoon aan zijn grote voorbeeld gitarist Wes Montgomery.

11 mrt Bimhuis, Amsterdam.

FOTOGRAFIE

David GoldblattDe tentoonstelling Intersections biedt een overzicht van de kleurenfoto’s van David Goldblatt (1930). Deze Zuid-Afrikaanse fotograaf werkte tot de late jaren ’90 in zwart-wit, omdat hij vond dat hij in kleur zijn woede en walging over het apartheidsregime niet kon uiten. Toen een paar jaar geleden een nieuw politiek tijdperk aanbrak en de digitale fotografie opkwam, stapte hij alsnog over op kleur. Goldblatts foto’s van mijnwerkers, Afrikaners, het leven in de zwarte thuislanden en in de witte suburbs zijn gepubliceerd in talloze tijdschriften en boeken, en getoond op vele internationale tentoonstellingen.

Intersections. 10 maart t/m 27 mei in Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. Inl: www.huismarseille.nl

KUNSTBEURS

TEFAFMorgen opent ’s werelds grootste kunst-en antiekbeurs, The European Fine Art Fair (TEFAF), in Maastricht. Naast oude meesters, meubelen, juwelen en kostbaar glaswerk is er dit jaar ook opvallend veel moderne en hedendaagse kunst te zien. Van de 220 deelnemers richten 42 kunsthandelaren zich op de 20ste en 21ste eeuw, onder wie de gerenommeerde galerie Hauser & Wirt en Pace Wildenstein. De toegangsprijs is dit jaar verhoogd tot €50.

TEFAF. 9 t/m 18 mrt in het Mecc, Maastricht. Inl: www.tefaf.com

TONEEL

Vallende ster René van ’t Hof speelt bij het Onafhankelijk Toneel de monoloog Vallende ster, naar de novelle van J.Bernlef, over een variétékunstenaar in coma, op de avond van zijn dood. Vallende ster toont de aftakeling, het vergeten, het niemandsland tussen leven en dood, en de vlietende grens tussen werkelijkheid en koortsachtige verbeelding.

Première 15 maart O.T. Theater, Rotterdam. Tournee t/m 22 april. Inl. www.ot-rotterdam.nl