Noord-Korea, VS zijn optimistisch, Japan juist niet

Overleg over normalisering van de betrekkingen tussen Japan en Noord-Korea is vanochtend afgebroken. Nadat gisteren al het middagprogramma was afgelast, hielden de twee partijen het vandaag na drie kwartier voor gezien.

Het gesprek vond plaats in de Noord-Koreaanse ambassade in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Het volgde op het zes-partijenakkoord dat vorige maand in Peking werd bereikt over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Toen al liet Japan weten niet mee te willen betalen aan energiehulp aan Pyongyang. Breekpunt is de kwestie van de door de Noord-Koreaanse geheime dienst in de jaren zeventig en tachtig ontvoerde Japanse burgers.

Het mislukken van de Japans-Noord-Koreaanse toenadering staat in schril contrast tot de vooruitgang die deze week kennelijk wel in New York werd geboekt in bilaterale gesprekken tussen de VS en Noord-Korea. Na afloop sprak de Amerikaanse toponderhandelaar Christopher Hill dinsdag over „zeer goede, zeer zakelijke, zeer uitgebreide discussies”. De Noord-Koreaanse onderhandelaar Kim Kye Gwan noemde de sfeer „zeer goed, constructief en serieus”.

Tijdens een bliksembezoek dat de toenmalige Japanse premier Junichiro Koizumi in 2002 aan Pyongyang bracht, erkende de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il dat dertien Japanners waren ontvoerd. Van hen zouden inmiddels acht zijn overleden. De vijf anderen en hun kinderen werden gerepatrieerd. De in Pyongyang getekende verklaring ter normalisering van de betrekkingen moest echter in de ijskast worden gezet wegens de grote publieke verontwaardiging in Japan. De Japanse regering eiste meer informatie, ook over anderen die zouden zijn ontvoerd. De boot is helemaal aan sinds Japan op basis van DNA-onderzoek vaststelde dat de door Pyongyang ter beschikking gestelde as van een 13-jarig ontvoerd meisje niet van haar kan zijn.