‘Militair geweld niet genoeg tegen rebellie Irak’

Militair geweld is niet voldoende om Irak weer te pacificeren, zo heeft de hoogste Amerikaanse commandant in Irak, generaal David Petraeus vandaag onderstreept. Gisteren vielen in het land zeker 90 doden bij verschillende aanslagen.

Generaal Petraeus zei op een persconferentie in Bagdad dat de Iraakse regering zal moeten praten met in elk geval sommige van de militante groepen die zich nu met geweld tegen de nieuwe orde verzetten. „Dit is van kritiek belang”, zei hij op zijn eerste persconferentie sinds hij vorige maand het commando in Irak overnam. De door shi’ieten gedomineerde regering heeft hiertoe tot dusverre niet veel neiging getoond.

Petraeus erkende dat (sunnitische) rebellen hun aanslagen hebben opgevoerd sinds het begin van een groot Amerikaans-Iraakse veiligheidsoffensief in Bagdad dat shi’itische milities ertoe heeft gebracht (tijdelijk) thuis te blijven. Hij kondigde aan dat Amerikaanse versterkingen zullen worden gestuurd naar provincies buiten Bagdad waar rebellen zich hergroeperen. Het gaat daarbij met name om de provincie Diyala ten noordoosten van Bagdad, waarheen veel sunnitische extremisten hun werkterrein hebben verlegd.

Gisteren werden 30 mensen gedood bij een zelfmoordaanslag in een populair café in Balad Ruz in Diyala. In het zuiden van Bagdad werden nog eens 22 mensen gedood bij een bomaanslag bij een controlepost die was opgericht om shi’itische pelgrims te beschermen. Naar schatting een miljoen shi’ieten zijn op weg naar Kerbala ter gelegenheid van Arba’een, het einde van de 40-daagse rouwperiode voor de dood van Imam Hussein in 680. Dinsdag werden zeker 120 pelgrims gedood bij een dubbele zelfmoordaanslag in Hilla, ten zuiden van Bagdad. De autoriteiten maken zich grote zorgen over de veiligheid van de pelgrims in de komende dagen.

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, maakte bekend te hebben ingestemd met een verzoek van generaal Petraeus om 2.200 extra militaire politiemannen in verband met de verwachte toename van het aantal arrestanten als gevolg van het offensief in Bagdad. (AP, Reuters, AFP)