Man op de achtergrond

Yvan Delporte was de grote vernieuwer van het stripblad Spirou. Hij bedacht verhalen voor de Smurfen en Guust Flater.

Delporte op een ongedateerde foto en een smurf Foto Dupuis Dupuis

Maandag is Yvan Delporte in Brussel overleden. Hij was een van de meest productieve auteurs uit de Frans-Belgische stripschool. Zijn hoogtijdagen waren van 1955 tot 1968, toen hij hoofdredacteur was van het blad Spirou (‘Robbedoes’). In die tijd hèt stripblad van Europa met bekende auteurs als André Franquin, Peyo en Will. Hij begon eind jaren veertig bij uitgeverij Dupuis als retoucheur en werd later hoofdredacteur.

Delporte speelde een grote rol achter de schermen. Hij voerde vernieuwingen door zoals themanummers en wedstrijden, bedacht nieuwe series en schreef tal van scenario’s voor verschillende auteurs. Zo was hij verantwoordelijk voor veel Smurfenverhalen en ook voor Guust Flater, Jan Kordaat, Johan en Pirrewiet en Steven Sterk schreef hij scenario’s.

Na Spirou was Delporte enige tijd productief voor onder andere het tijdschrif Mickey. In 1977 werd hij hoofdredacteur van Le trombone illustré, een bijlage van Spirou die zich presenteerde als zelfstandig tijdschrift. Bekende Spirou-auteurs konden zich daar in kortlopende series veel meer vrijheden veroorloven. Een van Delporte’s laatste belangrijke projecten was de tekenfilmversie van De smurfen naar Peyo.

Met zijn baard was Yvan Delporte een indrukwekkende verschijning. Hij werd door veel auteurs regelmatig als herkenbaar personage gebruikt. Als jazzliefhebber en muzikant trad hij tot op late leeftijd op met een groep musicerende collega’s (Le Boys Band). Zijn spot en bijtende inspiratie zullen door velen worden gemist.

    • Gerard Zeegers