Machtsstrijd om supermarkten Carrefour

Om het op een na grootste supermarktconcern ter wereld, het Franse Carrefour, is een machtsstrijd losgebarsten. Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, heeft samen met een Amerikaanse durfinvesteerder een belang van bijna 10 procent in Carrefour genomen. Zij vormen daarmee een regelrechte bedreiging voor de familie Halley, die 13 procent van de aandelen heeft maar voor 20 procent het Franse concern controleert. De aandelenmarkten werden gisteren volkomen verrast. De president-commissaris van Carrefour, Luc Vandervelde, is gisteren afgetreden. Zijn aftreden zou met de actie van Arnault en de zijnen niets te maken hebben. Hij feliciteerde zelfs de nieuwe aandeelhouders met hun „fantastische deal”.

Arnault en de Amerikaanse investeerder, Colony Capital, trekken samen op met de investeerder Axon Capital, die al 0,7 procent van Carrefour bezit, waardoor zij in totaal 9,8 procent van de aandelen Carrefour in handen hebben. Arnault is ook de topman en controlerende aandeelhouder van LVMH, de Franse multinational in luxe goederen. De drie zeggen dat zij willen samenwerken met de familie Halley. Zij vinden Carrefour „erg aantrekkelijk” maar op de beurs „ondergewaardeerd”. Het Franse concern beschikt over een grote hoeveelheid gemakkelijk te gelde te maken onroerend goed, de markt waarin ook Colony Capital opereert.

Juist vandaag maakte Carrefour bekend over 2006 een winst van 2,3 miljard euro behaald te hebben, een stijging van 58 procent ten opzichte van 2005. Het bedrijf profiteerde van groei in nieuwe markten, zoals in Azië. De winst van bestaande activiteiten steeg minder snel, namelijk met 3,3 procent tot 1,9 miljard euro. Carrefour is aan het uitbreiden op de Aziatische en Latijns-Amerikaanse markt en wil deze strategie doorzetten. „We willen toetreden tot nieuwe groeimarkten met een groot potentieel, zoals Rusland en India”, verklaarde het vandaag.

Andere snelgroeiende Europese supermarktbedrijven staan ook in de belangstelling van investeerders, zoals het Britse Sainsbury. (AFP, AP, Reuters, Bloomberg)