Loonstijging blijft achter bij eis vakbond

Rotterdam. De gemiddelde loonstijging in de tot nu toe afgesloten cao`s over 2007 blijft achter bij de eisen die de vakbonden stellen. De stijging is volgens werkgeversorganisatie AWVN 2,16 procent, terwijl de eis van bonden 3 procent is. AWVN wil met het overzicht van de bijna 60 cao`s, dat deze week in het vakblad van de organisatie verschijnt, laten zien dat hoge loonstijgingen in Nederland geen trend zijn, zoals werkgevers vrezen. Onder meer in de bouw werd dit jaar een loonstijging van meer dan 3 procent afgesproken. Dat percentage is hoger dan de eis van de vakbonden en de verwachte inflatie van 1,25 procent. Vakcentrale FNV vindt de gegevens van AWVN eenzijdig. Volgens een woordvoerder zijn structurele loonstijgingen niet de enige voordelen voor werknemers. Ook flexibele beloningsvormen of afspraken over werktijden betekenen vooruitgang. ”Maar dit is bijna een aansporing van de werkgevers om onze looneisen op te schroeven”, aldus de woordvoerder. Volgens de FNV is de loonstijging tot nu toe gemiddeld 2,8 procent. ”Maar die 3 procent krijgen we wel uitonderhandeld. De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds duidelijker.”