Lijnen met veel vet minst nutteloos

Een dieet met veel vet en weinig koolhydraten, het zogenaamde Atkins-dieet, is zo gek nog niet. Dat blijkt uit een opvallend grondige en langdurige vergelijking van vier diëten, gisteren in het Journal of the American Medical Association.

De door voedingskundigen gepropageerde aanpak (weinig verzadigd vet, matig eten, veel bewegen) legde het vooral in de eerste maanden af tegen een dieet waarin vlees en vette kaas geen probleem zijn, maar brood wel.

De vrouwen die meededen (gemiddeld iets over de veertig en flink te zwaar) vielen met Atkins wat meer af dan met de andere opties. Naast het klassieke dieet waren dat de in de VS populaire diëten Zone en Ornish. Zone propageert eiwit en onverzadigd vet (uit noten en vis bijvoorbeeld); Ornish is zeer vetarm. In de praktijk waren de verschillen kleiner, want vooral aan de vetarme diëten hielden de deelneemsters zich slecht.

Heeft Atkins zich nu als dieet bewezen? Nee. Het aantal kilo’s dat de vrouwen verloren, was geen aanleiding om juichend van de weegschaal te stappen. 4,7 kilo in een jaar bij koploper Atkins; 1,6 kilo bij hekkensluiter Zone. Voor de vrouwen was het lang niet voldoende om een gezond gewicht te bereiken. Bovendien waren ze binnen het jaar alweer wat aangekomen, een trend die bij lijners meestal doorzet.

De medici verklaren niet waarom het koolhydraatarme Atkins-dieet het best werkte. Het was een verwarrende situatie: de slechtste lijners (met Zone) aten ook ietwat koolhydraatarm. Een vorig jaar verschenen studie, juist opgezet om die vraag te beantwoorden, kwam er ook niet uit. En, voegen de Amerikanen toe, het kan ook aan de hoeveelheid eiwit liggen.