Libische staatskrant boos op eigen bewind

Een Libische regeringskrant heeft in een zeldzame aanval op de autoriteiten in Tripoli scherpe kritiek geleverd op een regeringsbesluit vrouwen jonger dan 40 jaar te verbieden nog langer het land te verlaten als ze niet worden begeleid door een mannelijk familielid. De krant, Al-Jamahiriya, riep de Libische burgers op de regeringsfunctionarissen achter dit besluit voor de rechter te slepen.

Volgens de krant is de maandag ingevoerde maatregel „een flagrante schending van het recht van vrouwen op vrij verkeer” en „neemt hij het land mee terug naar de pre-islamitische periode”. De maatregel is echter juist ingegeven door conservatieve islamitische geleerden, die betogen dat het islamitisch recht islamitische vrouwen verbiedt zonder mannelijke begeleider te reizen. In verscheidene moslimlanden mogen vrouwen niet onbegeleid reizen.

Maar de Libische leider Moammar Gaddafi beroept zich er juist op de Libische vrouw te hebben bevrijd met zijn Groene Revolutie. Gaddafi, die in zijn jonge jaren door het islamitische establishment als een soort ketter werd beschouwd, heeft zelf bijvoorbeeld een beroemde vrouwelijke lijfwacht. De krant wees op zijn Grote Groene Verklaring van de Rechten van de Mens. Die bepaalt dat „leden van de Libische maatschappij gelijk zijn, als mannen en vrouwen. Discriminatie tussen mannen en vrouwen is een grof onrecht dat niet is gerechtvaardigd.” Al-Jamahiriya schreef dat de nieuwe maatregel „een harde en ruwe schending is van de fundamentele rechten van de vrouw en duidelijk vrouwen discrimineert”. De autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de boze kritiek van hun eigen krant. (AFP, Reuters)