Justitie heeft te weinig grip op tbs

Rotterdam. De directie van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft nog steeds onvoldoende grip op het gevangeniswezen. Dat geldt vooral bij de inrichting van nieuwe tbs-afdelingen en detentiecentra voor vreemdelingenbewaring. Verder wordt vanuit het `hoofdkantoor` onvoldoende aangestuurd op richtlijnen om geweld, bedreiging en intimidatie tegen te gaan. Dat constateert de Inspectie voor Sanctietoepassing in het `jaarbericht 2006` dat staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zowel bij tbs-klinieken als bij de reclassering heeft het bieden van zorg meer prioriteit dan veiligheid, zo stelt het bericht. Zo is bij de reclassering het nakomen van afspraken binnen een behandeltraject soms belangrijker dan het bewaken van directe maatschappelijke veiligheidsrisico`s.