Is Salt Lake City sneller dan Calgary?

Op het snelle ijs van Salt Lake City begint vanavond de laatste grote wedstrijd van het schaatsseizoen, de WK afstanden. Rijders en coaches rekenen vooraf op wereldrecords.

De ijsmeesters van de snelste banen ter wereld strijden tegenwoordig minstens zo hard om toptijden als de schaatsers zelf. Records leveren aanzien op en geld, broodnodig om de dure exploitatie te bekostigen. Toen Sven Kramer onlangs in Heerenveen het wereldrecord brak op de tien kilometer, reageerde ijsmeester Beert Boomsma bijna nog blijer dan de schaatser zelf.

Op de snelle baan van Salt Lake City, waar vanaf vanavond de WK afstanden worden gehouden, worden wereldrecords verwacht. Dit post-olympisch schaatsseizoen sneuvelden bij vrijwel alle belangrijke wedstrijden de baanrecords. Volgens Gerard Kemkers, coach van de succesvolle TVM-ploeg, komt dat mede doordat de ijsmeesters sneller ijs maken. „De felle competitie tussen de ijsbanen levert procentueel een aanzienlijk deel op van de winst in tijd.”

Wetenschapper en oud-schaatser Marnix ten Kortenaar vertelde onlangs hoe in Heerenveen de glijweerstand van het ijs kleiner werd gemaakt. „Carl Verheijen reed vorig jaar een wereldrecord nadat we hadden getest met chemicaliën.”

De op 1.425 meter hoogte gelegen Utah Olympic Oval in Salt Lake City gold vrijwel direct na de opening in 2001 als snelste ijsbaan ter wereld. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2002 werden op twee na alle wereldrecords gebroken. De Olympic Oval van Calgary, op 1.035 meter hoogte en sinds 1987 ijsbaan nummer één, was z’n toppositie kwijt.

Cindy Klassen bracht haar thuisbaan eind vorig seizoen terug naar een gedeelde eerste plaats. Tijdens de WK allround reed de Canadese op de drie kilometer een wereldrecord, net als Shani Davis (1.500 meter) en Sven Kramer (10.000 meter). Bij recordwedstrijden brak ze later de toptijd op de 1.000 meter.

Na de wereldbekerfinale van afgelopen weekend pakte Calgary de koppositie terug wat betreft het aantal wereldrecords op de klassieke afstanden. Na nieuwe toptijden van Davis (1.500 meter) en Kramer (5.000 meter) leiden de Canadezen met vijf wereldrecords, tegen vier voor Salt Lake City. Heerenveen completeert de lijst, met Kramers record op de tien kilometer.

Vanavond op de 1.500 meter vrouwen rijdt wereldrecordhoudster Klassen in rit 7 tegen de Japanse Maki Tabata. Wüst komt twee ritten later uit tegen de Canadese Christine Nesbitt. Op de vijf kilometer bij de mannen treffen de sterksten elkaar in paar 11 en 12: Ervik-Verheijen en Kramer-Fabris.

    • Maarten Scholten