In Nederland kan Bassi wel grappen

De Nederlandse tournee van komiek Leo Bassi is gisteravond probleemloos begonnen. Dat was in Spanje, zijn eigen land, heel anders.

„Ik ben atheïst”, zegt Leo Bassi. „Lachen is niet het belangrijkste van deze show. Ik wil dat de gelovigen in het publiek vanavond zonder God naar huis gaan. Als we niet oppassen, verliezen we hier in Europa de zegen van het secularisme.”

Het publiek in de Kleine Komedie in Amsterdam, waar gisteravond zijn Nederlandse tournee begon, hoorde zijn openingstirade in alle rust aan. Maar toen hij zulke taal een jaar geleden bezigde in Spanje, het land waar de in Amerika geboren komiek al jarenlang woont, werd hij prompt het mikpunt van extreem-rechtse katholieken. Hij ontving dreigende telefoontjes, het theater werd beklad, voor de entree stonden enkele honderden demonstranten, skinheads sloegen bezoekers in elkaar en een bomaanslag op Bassi’s kleedkamer mislukte op het nippertje – het ding werd net op tijd ontdekt.

Niets daarvan in Nederland, waar hij de komende drie weken optreedt van Franeker tot Zaltbommel. Nergens is nog iets van opwinding te merken. Ook van een run op de kassa’s is trouwens nog geen sprake, constateert impresario Frans Rühl met spijt. Eén avond in België ziet Bassi met extra grimmig genoegen tegemoet, omdat hij benieuwd is hoe zo’n rooms land zal reageren op zijn creatie van een paus die condooms uitdeelt. Voor het Nederlandse publiek beschrijft hij Spinoza als „het beste dat ons ooit is overkomen.” Als hij de bijbel, de Koran en de Tora met een elastiekje samenbindt en in een centrifuge stopt, komt daar zodoende even later een boek van Spinoza uit.

Leo Bassi is een corpulente vijftiger die als circusclown begon. Hij noemt zichzelf „een redelijk en rationeel man” die vaststelt wat er allemaal niet klopt in de verhalen over Noach, Mozes en Adam en Eva. Hoe veel bezoekers gisteravond van hun geloof zijn gevallen, werd echter niet duidelijk.

Tournee t/m 24/3. Inl. 020-6228074, www.standupcomedy.nl

    • Henk van Gelder