Iers verzet tegen Rabobank

Rabobank was heel tevreden over de jaarcijfers die zij gisteren presenteerde. Aan problemen bij een Ierse dochter ging men voorbij.

In het Jaarbericht 2006 van 32 pagina’s, dat gisteren verscheen, schreef Rabobank maar één zinnetje over zijn Ierse dochter: „De inkomsten bij ACC Bank stonden onder druk als gevolg van de gedaalde kredietverlening.”

Maar wie de Ierse media de laatste weken heeft gevolgd, weet dat de Ierse ACC Bank de Rabobank veel kopzorgen geeft. De kranten daar staan bol van verhalen over problemen bij de bank, die vijf jaar geleden door de Ierse staat aan Rabobank werd verkocht. De Agricultural Credit Corporation is van oudsher dé boerenleenbank van Ierland. De laatste jaren is de bank vooral actief als kredietverschaffer aan de zakelijke (vastgoed)markt.

In november vorig jaar ruimde bestuursvoorzitter Colm Darling plotseling het veld. Hij had ACC zeven jaar geleid. Over het hoe en het waarom van zijn aftreden deed Rabobank weinig mededelingen. In de Ierse pers sijpelde langzaam het beeld door dat onder Darlings leiding ACC een serie slecht renderende leningen had uitgezet, waaronder een omstreden obligatielening waarmee vooral speculanten aan de haal waren gegaan. Met de verkoop van deze producten wist de bank zijn inkomsten in 2004 te verdubbelen tot bijna 70 miljoen euro. Maar het jaar erop daalden de inkomsten weer even snel tot het oude niveau. De bank moest een voorziening nemen van 43 miljoen.

Daarnaast keerde een kleine groep grote zakelijke klanten zich vorig jaar tegen de ACC Bank, omdat zij in de afgelopen jaren onterecht te veel zouden hebben moeten afdragen over hun miljoenenleningen. Initiatiefnemer van deze inmiddels georganiseerde groep, Friends of Banking geheten, is projectontwikkelaar Jerry Beades.

Hij was de man die in april vorig jaar met zijn gezin naar Utrecht afreisde om 3 miljoen euro op te eisen. ACC was een hypotheekakte ter waarde van 2,5 miljoen euro kwijtgeraakt, waardoor Beades de bouw van een ambitieus appartementencomplex jarenlang moest stilleggen. De zaak werd, na bemiddeling door de Ierse ambassade gesust. Beades kreeg geen geld mee, maar de toezegging dat alles goed zou komen.

Toen de hypotheekakte in Dublin boven water was gekomen, ontdekte Beades dat zijn leningen bij ACC jarenlang verkeerd waren berekend. Als gevolg daarvan zou hij voor zeker drie ton te veel aan rente en aflossing hebben betaald. De boezemvriend van de Ierse premier Ahern mobiliseerde andere ACC-klanten met hetzelfde probleem. Beades zelf heeft vorige week „eindelijk” een hercalculatie van zijn leningen gekregen, maar is nog niet tevreden. „Ik ga een claim indienen van 5 miljoen euro.” Volgens de zakenman volgen anderen zijn voorbeeld en kan Rabobank schadeclaims tegemoet zien van tegen de 20 miljoen euro. De actiegroep heeft inmiddels een brief geschreven naar De Nederlandsche Bank om te klagen over onheuse behandeling.

Sipko Schat, binnen de raad van bestuur van Rabobank verantwoordelijk voor de internationale activiteiten, is zich van geen kwaad bewust. „Ik weet dat er problemen bij ACC waren met de automatisering, maar van overcharging is mij niets bekend. En zeker niet van claims.” Anders dan de Ierse kranten suggereren, is ACC voor Schat geen hoofdpijndossier. „De problemen waar de bank mee kampte zijn nu opgelost. Op 1 april treedt een nieuwe topman aan.”

Jerry Beades is niet onder de indruk. „Ik kan me niet voorstellen dat Rabobank de ogen sluit voor onze problemen. Als ik binnen enkele weken geen bevredigend antwoord krijg, ga ik weer op bezoek in Utrecht. Maar dan komen we met z’n twintigen.”

    • Philip de Witt Wijnen