Het Vierde Rijk

Het Vierde Rijk Foto Antoinette Mooy premiere 6 maart 2007 Schouwburg Arnhem Mooy, Antoinette

Arnhemse toneelgroep Oostpool speelt het nieuwe toneelstuk van Peer Wittenbols: Het Vierde Rijk. Kees Hulst speelt een verbitterde, zachte idealist die uit walging voor Nederland een beter leven wil beginnen in Oost-Europa.

In Het Vierde Rijk wordt de arcadische natuurmensen hard geplaatst tegenover de hypermoderne, op geld en genot beluste snelle types van sms en seks. In dit opzicht lijkt Het Vierde Rijk op het werk van Michel Houellebecq.

Onheil is er altijd: de nieuwe wereld van langbenige vrouwen, strak in jurk of truitje, en robuuste pornomanen breekt de gesloten wereld binnen. De werkelijk tragische botsing tussen beide werelden blijft uit. Dat klopt in de visie van wederzijds begrip. De natuurschrijver en zijn vrouw ontdekken de lichamelijke liefde dankzij de jonge lichamen die binnendartelen en dat veroorzaakt hun persoonlijke breuk.

Het drama van Het Vierde Rijk ligt besloten in de rol van Kees Hulst. Hij is de utopist die aan zijn idealen ten onder gaat. De personages om hem heen beschouwen hem als ‘soeverein’. Maar ze slaan ook genadeloos zijn leven aan gruzelementen. Rob Ligthert heeft een felle, naturalistische regie afgeleverd die het ideeënstuk van Wittenbols vaart geeft.

Wanneer Kees Hulst aan het einde eenzaam op het podium achterblijft, dan kan de toeschouwer alleen concluderen dat utopisch verlangen gedoemd is te mislukken. Dat is een pijnlijk besef. Het Vierde Rijk is verder meer een waardevol gedachtenstuk dan een emotionerend drama.

Tournee t/m 1/5. Inl.: 026-443 76 55 of www.oostpool.nl.