Hannibal Rising

Gaspard Ulliel als de jonge Hannibal Lecter scene uit de film Hannibal Rising (2007) FOTO: Benelux Film Distribution Gaspard Ulliel Benelux Film Distribution

Hannibal Rising is zeker niet de beste film in de reeks rond de mensenetende intellectueel Hannibal Lecter. Van de fijne psychologie van bijvoorbeeld The Silence of the Lambs (1991) is hier geen sprake. Het gaat in Hannibal Rising puur om de spanning die Hannibals misdaden teweegbrengen. Maar toch mogen de liefhebbers van de reeks dit deel niet missen, vooral omdat hierin de sleutel tot het zieke brein van dr. Lecter wordt aangereikt. De film neemt ons mee naar de vroege jaren van Hannibal, naar een kasteel in Litouwen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. De Russen van het Rode Leger zijn in aantocht, de nazi’s slaan op de vlucht en in de tussenliggende periode slaan losse bendes hun slag. De familie Lecter wordt daar op gruwelijke manier het slachtoffer van. Alleen kleine Hannibal overleeft en als jongeman gaat hij op zoek naar de demonen uit zijn jeugd.

De jonge versie van de door Anthony Hopkins vereeuwigde kannibaal wordt uitmuntend gespeeld door Gaspard Ulliel, broeierig, stil en explosief. De veelzijdige acteur Rhys Ifans is in Hannibal Rising de grote griezel Grutas.

Regie: Peter Webber. Met: Gaspard Ulliel, Gong Li, Rhys Ifans, Dominic West. In: 82 bioscopen.