Groot-Brittannie

BanksyDe bekendste Engelse ‘kunstterrorist’, die donkere steegjes in kunstgaleries omtovert, geniet nu wereldwijde roem waar collega’s alleen maar van kunnen dromen. Hij hing ooit ongevraagd zijn humorvolle Early Man Goes to Market in het British Museum. Hij plaatste ook een replica van een Guantanamo Bay gevangene in Disneyland, beschilderde de West Bank grens, en smokkelde zijn werk bij vier New York City musea naar binnen. De begaafde kunstenaar kraakt graag de kunstwereld, de regels herschrijvend naar eigen hand. Zijn werk wordt ook bekritiseerd, vooral van de Keep Britain Tidy campagne. Maar in het British Museum hangt zijn kunstwerk nu permanent en met de Andipa Gallery expositie is hij toch conventioneel geworden. Er is ook onbekend werk zoals een omaatje die een ‘Punk Not Dead’ trui maakt.

T/m 24 maart, Banksy, Andipa Gallery, 162 Walton Street, Knightsbridge, Londen SW3 0044(0) 7589 2371 & andipamodern.com

Sex Academy Seks in Engeland doet toch altijd nog een beetje aan Benny Hill denken. Om het ‘te leren’ is er nu de nieuwe interactieve Sex Academy of Sex and Relationships. Zeven verschillende zones, ontworpen door doctors en onderzoekers, gaan over aantrekkingskracht, liefde, relaties, en seksuele welzijn. Er is ook cultuur. Een kunstgalerie toont met een openingexpositie alles rond het orgasme. Via een zintuiglijke tunnel bevindt men zich er middenin. Werk is een lening van het Kinsley instituut, toonaangevend in Amerika op het gebied van seksualiteit en reproductie. Er worden meer dan 600.000 bezoekers verwacht voor het eerste jaar.

Amorasm: The Orgasm Tunnel, Sex Academy of Sex and Relationships, Trocadero Centre, Piccadilly, Londen W1, dag 11-24u, 0044871 230 9876 & www.amoralondon.com