Groenink krijgt rol in toezicht op Shell

Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro krijgt binnenkort een van de meest prestigieuze commissariaten in het Nederlandse bedrijfsleven: bij Royal Dutch Shell. De commissarissen van Royal Dutch, die geleid worden door ex-Nokia-topman Jorma Ollila, hebben de voorgenomen benoeming op de agenda gezet van de volgende aandeelhoudersvergadering op 15 mei.

De benoeming komt op het moment dat ABN Amro door diverse speculatieve beleggers onder druk wordt gezet om haar beleid radicaal om te gooien en de bank desnoods maar te verkopen om het aandeelhoudersrendement te verhogen. Shell kwam drie jaar geleden onder druk van Angelsaksische activistische en andere beleggers om de Britse en Nederlandse maatschappijen samen te voegen en de aansturing van de activiteiten te stroomlijnen.

Groenink neemt bij Shell de plaats in van Aernout Loudon, voormalig directievoorzitter van Akzo Nobel en jarenlang president-commissaris van ABN Amro, die vanwege zijn leeftijd vertrekt. De twee andere Nederlanders in de tienhoofdige raad van commissarissen zijn Wim Kok, de voormalige minister-president, en Maarten van de Bergh, voorheen bestuursvoorzitter van Koninklijke/Shell.

Een gewone commissaris bij Shell krijgt een basisvergoeding van 70.000 pond (105.000 euro), met aanvullende betalingen voor commissies en eventueel voor vergaderingen op locaties die intercontinentaal vliegen vereisen.