Galerieselectie

Gianni Caravaggio De Italiaanse kunstenaar met de welluidendenaam Gianni Caravaggio exposeert voor het eerst in Nederland. Hij is een vertegenwoordiger van een jonge generatie Italiaanse kunstenaars die met verschillende media werken. Ze maken klassiek ogende beelden in navolging van Arte Povera-kunstenaars, maar ook foto’s en videowerken. Opvallend is de belangstelling voor metafysica en filosofische thema’s. Van Caravaggio zijn bij Galerie Paul Andriesse diverse beelden te zien, gemaakt van het traditionele witte marmer uit Carrara, dat weer gecombineerd wordt met materialen als aluminium, Nivea crème, linzen en suiker.

Beelden van Gianni Caravaggio. 10 maart t/m 21 april in Galerie Paul Andriesse, Withoedenveem 8, A’dam . Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Dorothée Meyer Sinds ze afstudeerde aan de post-St. Joost in Breda maakt Dorothée Meyer foto’s die de relatie tussen architectuur, landschap en identiteit verbeelden. Zo maakte ze eerder een serie over de architectuur van psychiatrische instellingen, en ging ze voor de reeks Dutch Mountains op zoek naar heuvels in het Nederlandse landschap. Haar nieuwste serie Yokus Mahalleler (Steile buurten) maakte ze in Istanbul, een stad die in een razend tempo uitbreidt. Haar foto’s, gepresenteerd als tweeluiken, tonen eindeloze heuvels vol bebouwing.

Foto’s van Dorothée Meyer. 10 maart t/m 14 april Motive Gallery, Elandsgracht 10, A’dam. Wo t/m za 13-18u.

Jens Wolf De schilderijen van de Duitse kunstenaar Jens Wolf verwijzen in hun vorm naar de zuivere, abstracte schilderkunst van de Hard-Edge en Concrete Schilderkunst uit de jaren ‘60. Geometrische vormen en concentrische cirkels, geschilderd op beukentriplex, bepalen zijn vormentaal. De composities doen denken aan werken van Frank Stella, Kenneth Noland of Josef Albers. Maar waar het bij deze schilders om een utopie van zuivere schilderkunst ging, geeft Jens Wolf deze abstractie een hedendaagse betekenis. Het goedkope, soms beschadigde hout waar hij op werkt, verwijst naar de betekenis die graffiti in de tussenliggende periode op de schilderkunst heeft gehad.

Schilderijen van Jens Wolf. 10 maart t/m 14 april in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A’dam Wo t/m vr 12-17u, za 13-18u.

Flore de Koning Flore de Koning schildert op groot formaat desolate bergachtige landschappen. Alsof een opperwezen er met een groot mes doorheen is gegaan, is het land in parten opgedeeld. Ommuurde clusters van huizen doen de aanwezigheid van mensen vermoeden, maar toch is er nergens een levend wezen te zien. De raamloze huizen en een enkel vrijstaand kerkje zijn hermetisch gesloten. Droomlandschappen lijken het, maar wel met een nachtmerrie-achtig tintje.

Schilderijen van Flore de Koning. T/m 25 maart Galerie Lutz, Oude Delft 195, Delft. Do t/m za 13-18u, zo 14-17u.

Erik Sep/ Manu Baeyens Galerie Berendsen presenteert twee solotentoonstellingen van de kunstenaars Erik Sep en Manu Baeyens. Sep voelt zichzelf een architect en maakt maquettes van een stad die zich uitbreidt. Flats, auto’s, waterpartijen, lichtjes en trottoirs maken er deel van uit. Baeyens maakt schilderijen en sculpturen die zijn beïnvloed door de Afrikaanse primitieve kunst. Zijn collages staan vol met kleurrijke dieren en mensen.

T/m 8 apr Galerie Berendsen, Hoog straat 32, R’dam. Do t/m zo 13-18u.

En verder Installatie van Ryan Gander t/m 7 april Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A’dam; polaroids Hellen van Meene t/m 31 maart Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, A’dam; schilderijen van David Powell t/m 17 mrt Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, A’dam; schilderijen Marly Hendricks t/m 28 maart Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, A’dam; tekeningen Marijn Akkermans t/m 7 april Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, A’dam; sculpturen & schilderijen Peer Veneman t/m 24 mrt Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, A’dam; schilderijen Sven Kroner t/m 7 april Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A’dam; foto’s Colette den Herder t/m 30 maart LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, Leiden; foto’s Hans Wilschut t/m 25 maart MKgalerie, Witte de Withstraat 53, R’dam.