Frankrijk

David Lynch De Amerikaanse filmregisseur David Keith Lynch (1946) staat bekend als boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema. Zijn zowel sprookjesachtige als onheilspellende films zijn een combinatie van seks, geweld, stilistische schoonheid en technische perfectie. Als kind wilde Lynch schilder worden, hoewel hij ervan overtuigd was dat schilderen „geen beroep voor volwassenen was”. Toen hij een keer ’s nachts een tuin schilderde zag Lynch het gras bewegen. „Oh, a moving painting” riep hij uit. Van toen af aan besloot hij zich aan de filmkunst te wijden. Maar Lynch bleef ook actief als beeldend kunstenaar. Dat is te zien op de omvangrijke expositie The Air is on Fire. Honderden tekeningen, aquarellen, doeken, foto’s en installaties die door Lynch zelf geënsceneerd werden. Een sombere, apocalyptische, originele en ingewikkelde wereld met mooi gebruik van licht, net als in de films.

T/m 27 mei in de Fondation Cartier, 261, Boulevard Raspail, Parijs, di t/m zo 12-20u, www.fondation.cartier.com

Don Quichotte/ballet Het ballet Don Quichotte (1869) van Marius Petipa, ontleend aan de beroemde roman van Cervantes, werd allang niet meer uitgevoerd in de Opera Bastille. Het blijkt een formidabele katalysator van pseudo-folkloristische dansen en vermakelijke pantomimes. Alleen het tafereel waarin Don Quichotte van Dulcénee droomt wordt in een academische stijl gedanst. Rudolf Nureyev, die in 1981 het ballet van Petipa herzag, impregneerde het met de Spaanse cultuur: de barbier, de toreador, castagnetten en spectaculaire decors geïnspireerd op Goya. Olé! Voor liefhebbers van kleurrijke romantiek.

Don Quichotte t/m 1 apr in de Opéra Bastille, Parijs, www.operadeparis.fr, 0033-172293535.

En verder Peintres de la lumière, Sargent et Sorolla t/m 13 mei. Petit Palais, www.petitpalais.fr