Feyenoord wil af van oude hapsnapbeleid

Weg vrijblijvendheid, er moet opnieuw een topsportklimaat komen bij voetbalclub Feyenoord.

Dat is de rode draad in het nieuwe technisch beleidsplan.

Feyenoordfans moeten nog drie tot vijf jaar wachten op een nieuwe titel. Foto Bas Czerwinski 15-02-2007, ROTTERDAM. TRAINING VAN FEYENOORD. SUPPORTER FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Feyenoord heeft niet alleen een financiële achterstand op de Europese én Nederlandse top, maar ook structureel heeft de club de laatste jaren stilgestaan. „Hier heerst geen topsportklimaat”, is de harde conclusie van technisch directeur Peter Bosz, de ex-speler die acht maanden geleden werd aangesteld als technisch directeur in Rotterdam-Zuid.

Feyenoord maakt dit seizoen een ‘rampjaar’ mee met financiële problemen, een bestuurlijke crisis, uitsluiting uit het UEFA-Cuptoernooi na supportersrellen en wankele prestaties op het veld met een vijfde plaats als gevolg.

Bosz vindt dat de club zich daar niet achter mag verschuilen. „We kunnen niet bij de pakken neer blijven zitten, anders komen we nooit uit de vicieuze cirkel waarin we nu zijn beland.” Bovendien, stelt Bosz, een zak met geld verandert niets aan het structurele probleem. „Je kan wel conservatief denken en zeggen: we kopen drie goede spelers en het is opgelost. Maar dat is te eenvoudig. We moeten de schuld bij ons zelf zoeken en ons afvragen waarom ook betere spelers hier niet zijn geslaagd. Met een beter klimaat en een professionelere begeleiding maken we het ook makkelijker voor jongeren, zoals vroeger Robin van Persie en nu Jonathan de Guzman, om hier te slagen.”

Dus wil Bosz dat Feyenoord weer de nadruk gaat leggen op het eerste team en dat de begeleiding aanzienlijk wordt verbeterd. „Feyenoord moet weer vooruitstrevend durven zijn. We moeten af van het hapsnapbeleid.” Dat wil de club realiseren door de trainersstaf fors uit te breiden. Met een specifieke trainer voor elke linie, een mentale begeleider, een diëtist, een krachttrainer en een specialist interculturele communicatie van de Universiteit Utrecht om de integratie van buitenlandse spelers te verbeteren. Bovendien worden spelers ook persoonlijker begeleid, om het team als geheel sterker te maken.

Feyenoord treedt ook de wereld van de moderne communicatie binnen, met een ‘portal’ op een intranet waar spelers op kunnen inloggen voor individuele begeleiding. En de club huurde al even Marc Lammers in, de succesvolle bondscoach van het vrouwenhockeyteam, om Feyenoord wegwijs te maken in videoanalyse. „We kunnen best van andere sporten als hockey leren”, verdedigt Bosz die keuze. De voormalige Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann ging hem voor. Tijdens het WK voetbal vorig jaar werd hij geassisteerd door hockeycoach Bernhard Peters.

De uitvoering van het beleidsplan op zich hoeft niet zoveel te kosten, denkt Bosz. Bovendien is hier samenwerking mogelijk met het bedrijfsleven. AC Milan introduceerde het ondertussen veelgeprezen Milan Lab zonder zelf te investeren. Het werd betaald door het bedrijf dat de software leverde, in ruil voor sponsoring.

„Uiteraard hebben we meer kans van slagen als er ook extra financiële ruimte komt”, weet Bosz. „Maar je hebt een plan nodig, en discipline.” Daar dient iedereen zich voortaan aan te houden. Het betekent ook dat Feyenoord strenger zal worden in het aankoopbeleid. „Geen enkele van de zomeraankopen zou het nu nog halen”, klonk het hard.

Van nieuwe spelers wordt eerst een profiel gemaakt, zowel sportief als mentaal. Doel: een afgeslankte, meer evenwichtige kern van twintig veldspelers en drie doelmannen. Ook het scoutingapparaat wordt daarom versterkt, terwijl tegelijk ook extra aandacht gaat naar een betere begeleiding van de jeugdelftallen, die even professioneel worden begeleid als het eerste elftal.

Commercieel directeur Chris Woerts bestempelde de analyse van Bosz als „pijnlijk maar correct”. „Het moet maar eens gedaan zijn met de vrijblijvendheid, in de topsport kun je dat niet accepteren.” Woerts en financieel directeur Onno Jacobs werken aan een commercieel en financieel plan. Dat wordt begin volgend seizoen gepresenteerd.

Bosz wil ook een realistisch beeld schetsen van de huidige situatie: ja, er wordt rondgekeken, maar als het niet om echte versterkingen gaat zal Feyenoord ook deze zomer geen nieuwe spelers aantrekken. „Dat is een bewuste keuze, zo hebben we het ook in de wintertransferperiode gedaan.”

Bosz wil met zijn plan Feyenoord een nieuw tijdperk binnenloodsen. Met de analyse van de structurele achterstand legt hij de vinger op de wonde. Hij refereerde gisteren aan de omslag die Arsène Wenger realiseerde bij Arsenal. „De hele club moet professioneel denken en handelen. Nu zie ik dat nergens voor honderd procent terug. Alleen met discipline kan Feyenoord weer een topclub worden.”

    • Dirk Vandenberghe