EU wil ‘time-out’ in conflict met Iran

De Europese Unie heeft er gisteren bij Iran op aangedrongen het idee van IAEA-chef Mohamed ElBaradei te accepteren van een „time-out” in zijn omstreden nucleaire activiteit in ruil voor gelijktijdige opschorting van de huidige VN-sancties. Het aanbod, dat direct werd afgewezen door de Iraanse IAEA-ambassadeur, viel samen met verdere onderhandelingen tussen de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad over verscherping van de sancties tegen Iran.

De oproep van de EU kwam tijdens een bijeenkomst van de bestuursraad van het Internationaal Atoomenergie Agentschap in Wenen. De IAEA-raad besloot vandaag tot een aanzienlijke vermindering van de technische hulp van het IAEA aan Iran in het kader van de VN-sancties, die de export van materiaal of kennis ten bate van het Iraanse nucleaire programma verbieden. De sancties, waartoe de VN-Veiligheidsraad in december besloot, zijn bedoeld om Iran te bewegen tot opschorting van het verrijken van uranium. Met name in het Westen bestaat vrees dat Iran dit programma mede aanwendt voor de ontwikkeling van kernwapens. De Iraanse regering ontkent dit. Zij ziet, zoals de Iraanse IAEA-ambassadeur in Wenen gisteren nog eens onderstreepte, „geen technische of wettelijke gronden” voor opschorting van het verrijkingsprogramma.

De permanente leden van de Veiligheidsraad – de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië – plus Duitsland onderhandelen vandaag verder over een nieuwe, hardere sanctieresolutie. Maar volgens diplomaten in New York bestaan nog meningsverschillen ten aanzien van bijna alle voorgestelde maatregel;en. Het gaat om een bindend reisverbod voor Iraanse nucleaire functionarissen, een wapenembargo, beperking van exportkredieten en uitbreiding van de eerdere lijst van functionarissen en bedrijven waarvan de tegoeden moeten worden bevroren. Rusland en China hebben volgens diplomatieke bronnen met name bezwaren tegen het bindende reisverbod en het bereik van het wapenembargo – Rusland is een belangrijke wapenleverancier van Iran – terwijl Europese landen problemen hebben met inperking van exportkredieten.

De Verenigde Staten waarschuwden buitenlandse bedrijven intussen geen zaken te doen met Iran. (Reuters, AP, AFP)