Ecuador in crisis over plan grondwet

Ecuador is in een diepe constitutionele crisis gestort over het voornemen van de linkse president Correa om op 15 april een referendum te houden over herziening van de grondwet.

Het Hogere Kieshof besloot gisteren 57 van de 100 Congresleden voor een jaar te schorsen. Dit in reactie op het besluit van dezelfde Congresleden, een dag eerder, om de voorzitter van het hof af te zetten. Zowel de voorzitter als de Congresleden trekken hun respectievelijke ‘ontslag’ en ‘schorsing’ juridisch in twijfel en weigeren te vertrekken. De regering steunt het besluit van het Kieshof.

Correa werd eind november gekozen omdat hij beloofde een nieuwe grondwet op te stellen. Die is volgens hem nodig om de macht van de traditionele politieke partijen te beperken. Het Congres vindt hij ‘een riool van corruptie’.

Correa is niet met een eigen partij in het Congres vertegenwoordigd, maar na intensieve onderhandelingen overtuigde hij een meerderheid ervan vorige maand in te stemmen met een referendum over een Constitutionele Assemblee. Deze vergadering van 130 gekozenen zou de grondwet van het land moeten herschrijven.

Later keerde het Congres zich echter tegen de bevoegdheden die de assemblee moet krijgen. Correa wil dat ze ook gekozen functionarissen (parlementsleden, rechters en de president) mag ontslaan. Het Congres is hier tegen. Vorige week accordeerde het Kieshof Correa’s voorstel toch. Maandag vroeg het Congres het hof om het referendum ongrondwettelijk te verklaren. Die petitie werd afgewezen, waarna het Congres besloot de voorzitter te ontslaan.(AP, EFE)