Duitsland

VideonaleRood, erotisch, dierlijk: zo openbaart zich de monitorvullende mond met de smetteloos witte tanden. Het werk van de in Engeland levende videokunstenares Lea Anna Hennig is een van de 50 bijdragen die de Videonale in Bonn presenteert. Naast nieuwe video’s van Jeanne Faust, Christoph Giardet en Micha Kuball is er werk van jongere collega’s. Van de Fransman Jean-Gabriel Périot b.v. die de openbare bestraffing van Franse ‘moffenhoeren’ toont. De Videonale streeft naar een variatie: van vertellingen tot en met documentaires, van animatiefilmpjes tot en met performance-video’s.

15 mrt t/m 15 april. Kunstmuseum, Friedrich-Ebert-Allee 2, Bonn. Inl www.videonale.org & 0049-228776 286.

DivisionistenDe rijstplukkende vrouwen moeten diep bukken om hun werk te doen. Duidelijk weerspiegelen hun konten zich in het water. Ze staan op het schilderij Voor tachtig cent! van Angelo Morbelli. Die maatschappijkritische titel vloekt een beetje met de weergave. Want die is gericht op het licht in het water en op de harmonische compositie. Morbelli is een zogenaamde divisionist en een tentoonstelling in Berlijn gaat daarover. Het Italiaanse divisionisme bloeinde in de late 19de en vroege 20ste eeuw. De naam verwijst naar de schildertechniek, waarbij de kleuren verdeeld werden over naast elkaar opgebrachte penseelstreken. Zo ontstond een stijl die door de Italiaanse tradities en door het Franse pointillisme was geïnspireerd. De meeste divisionisten stonden links van het politieke midden – maar hun verlangen naar een paradijs op aarde zorgde voor een idealisering van alles wat zij zagen.

Arkadien & Anarchie: t/m 15 april. Deutsches Guggenheim, Unter den Linden 13/5, Berlijn. Dag 11-20u, do tot 22u. Inlo: 0049-30202093-0 en www.deutsche-bank-kunst.com.