De PvdA verloor, maar minder dan verwacht

Bij de PvdA is iedereen een beetje teleurgesteld.

Maar het komt goed, want vanaf nu kan de partij haar plannen waar gaan maken.

Michiel van Hulten, partijvoorzitter van de PvdA, had gisteren „op kantoor” nog meegedaan aan een pooltje: veertien zetels had hij voorspeld voor zijn partij. „En dan valt de uitslag, met een zetel meer, dus nog mee.” Toch is hij ook een beetje teleurgesteld. „We hadden gehoopt het regeerakkoord te kunnen verzilveren, maar dat is niet gebeurd. Nog niet.”

Prominente PvdA’ers, onder wie de nieuwe bewindslieden Aboutaleb, Vogelaar, Dijksma en Ter Horst, waren gisteravond naar het provinciehuis in Lelystad gekomen, voor de uitslag van de verkiezingen. Ook Aboutaleb is teleurgesteld, zegt hij, maar minder dan hij van tevoren had gevreesd. „Het is een fikse tik voor onze partij. Maar de coalitie behoudt de meerderheid.” Vandaag ontving Aboutaleb een e-mail „van iemand die eerst VVD stemde, maar nu voor het eerst PvdA, omdat hij het kabinet een steuntje in de rug wilde geven”.

Ella Vogelaar, de nieuwe minister voor Wonen, Wijken en Integratie, wijt het zetelverlies van haar partij aan de compromissen uit het regeerakkoord. „Wij hebben onze boodschap nog niet goed kunnen verkopen. De SP heeft het makkelijker. Die heeft geen compromissen gesloten.”

Ook Eerste Kamerlid Simon van Driel denkt dat. „De afgelopen weken ging het in de media alléén maar over Irak en de dubbele nationaliteit. Niet over de oude wijken, de WAO of over de participatiebanen. Dat hebben we niet goed gedaan.”

Om kwart voor elf komt Wouter Bos binnen. „Een groot verlies”, zegt ook hij. „Maar het verlies van november heeft niet doorgezet. Met de meerderheid die de coalitie nu heeft, kunnen we goede plannen smeden én uitvoeren. De mensen hebben nog een afwachtende houding tegenover ons. Maar wij gaan onze plannen waarmaken.”

    • Claudia Kammer